V šedých tónech

recenze

V šedých tónech (grafický román) (2023) 5 z 5 / kiki797
V šedých tónech (grafický román)

Tohle bylo tak srdceryvné zpracování. Nikdy jsem nepřemýšlela, až tak do detailu, co si museli zažívat lidé, kteří byli deportováni. Tenhle román se odehrává od roku 1941, červen.
Hodně mě to vzalo. Do celého příběhu jsem se vžila a i když to bylo jen jako hodina mého času, tak jsem si připadala, že tam stojím někde v povzdálí a jsem tam s nimi. Nikdo z nás si nedokáže představit, co museli tito lidé vydržet, co si museli zažít. Nikdo. A doufám, že se to už nikdy nebude opakovat.

Tento grafický román pojednává o příběhu deportace lidí z Lotyšska, Litvy a Estonska. Nikdy jsem se nikde nedočetla, jak vše probíhalo z jejich pohledu.
Celkově to mnou otřáslo a bylo to zpracované strašně realisticky.
Zároveň to nebyl ale jen krutý příběh. Mohli jsme tam vidět i lásku, to jak si lidé pomáhali i v těch nejtěžších chvílích, jak za sebou stáli. Ale samozřejmě i odvrácenou stranu mince - mučení, smrt, utrpení, krev a dřinaobrovské zoufalství.

Podle mého názoru by si každý měl toto přečíst. Už jen proto že je to graficky zpracovaný a krátký příběh. Ujme jen zlomek vašeho času a dozvíte se toho spoustu.


V šedých tónech (grafický román) V šedých tónech (grafický román) Andrew Donkin

Barevná komiksová adaptace slavného historického románu. Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Jednoho večera do jejího domova ale vtrhne sovětská tajná policie. Linu, jej... více


Komentáře (0)

Přidat komentář