Ukradené miliony

recenze

Čas třešní (2022) 5 z 5 / a.k
Čas třešní

Důmyslně propracovaný krimiromán z mezinárodního prostředí se odehrává v době po světové finanční krizi a nabízí hned dva zdánlivě nesouvisející příběhy.

V dějové lince z Bagdádu se zahraniční zpravodaj Luca Terracini bezhlavě pouští do hledání souvislostí v rostoucím počtu bankovních loupeží. Za poslední rok tu došlo už k osmnáctému přepadení a za minulé čtyři roky bylo ukradeno půl miliardy amerických dolarů. Luca je americký novinář, který má na kontě Pulitzera, zná velmi dobře místní poměry a již několik let žije přímo v centru dění. Pracovní zápal mu pomáhá zapomenout na nedávnou smrt blízké osoby. Má řadu důležitých kontaktů, které jsou zásadní pro jeho bezpečí i jako zdroj informací. Nový vhled do zákulisí finančního světa mu pomůže získat členka auditního týmu OSN Daniela Garnerová, která sem byla vyslána na krátkodobou služební misi.

Z rušného Bagdádu plného přeletů amerických hlídek, které hledají zbraně a povstalce, nekontrolovatelného počtu nevybíravých zátahů v domácnostech civilistů, z prostředí plného kouře, střelby a sirén sanitek, se přesuneme do poklidného Londýna. Bývalý detektiv inspektor Vincent Ruiz se nechá napálit zloději. Ke vší smůle mu ukradnou zrovna šperky po zesnulé manželce, které měly být dárkem pro dceru, která se příští týden vdává. Nezapře svou detektivní náturu. Když jde po stopách zloděje, stane se svědkem brutální vraždy.

Román Vraky patří do série s klinickým psychologem Josephem O’Loughlinem a je již pátou knihou v pořadí. Kdo očekává další příhody Joe O’Loughlina, který bojuje se svým Parkinsonem a má schopnost připlést se k těm nejméně představitelným případům, bude zklamaný. Joe zde dostal jen „štěk“ a fanoušky s ním čeká v tomto spletitém příběhu jen letmé setkání. Cítila jsem se podvedena autorem, že tuto knihu zařadil do série. Ať už tematicky, či hlavním hrdinou sem nepatří. Byl to ale právě bývalý detektiv a Joeův přítel Ruiz, který má v příběhu důležitou roli a mé rozladění změnil v sympatie. Ruiz je velmi zajímavá postava s bolavou minulostí a vytříbenými detektivními i lidskými instinkty. Svým jednáním dokázal překvapit nejen mne, ale možná někdy i sám sebe. Situace, do kterých se svým přičiněním dostal a ze kterých musel najít cestu ven, jsou poměrně bizarní a řešení neobvyklá.

Kniha rozhodně nenabízí žádnou tuctovou story. Ve složité zápletce inspirované jednou z největších bankovních loupeží v historii rozehrál autor spletitý příběh zahrnující nejen témata z bankovní sféry, vliv zájmových skupin a exekutivy, ale také rodinná dramata s tajemstvími, která by nikdo nečekal.

I přes velké množství postav a dílčích dějových linek je kniha napsaná srozumitelně, rozehrané zápletky vzbuzují zvědavost a touhu k rychlému přečtení a potřebou rozluštit všechny souvislosti. Čtenáři, kteří mají rádi Robothamovy knihy, budou ze čtení nadšení, pokud budou přistupovat k dílu jako k samostatnému románu. Asi nepatřím zrovna do cílové skupiny čtenářů, příběh o bankovních loupežích v Iráku není téma, po kterém bych primárně sáhla. Od autora jsem ale četla vše, co zatím v češtině vyšlo a jeho styl psaní mám moc ráda. A i tentokrát Robotham potvrdil, že umí napsat poutavý román, třebaže z nečekaného prostředí, který je čtivý, napínavý a bude vás bavit.


Čas třešní Čas třešní Nicolas Barreau

Aurélie a André jsou šťastný milenecký pár a zdá se, že se jim právě daří i profesně. Na naléhání svého nakladatele uspořádá André s velkým úspěchem autorské čtení. Jeho publikum, především ženské, mu leží u nohou. André si užívá ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář