Ujetá erotická jízda

recenze

Sadistova bible (2023) 4 z 5 / filmokniholik
Sadistova bible

Dvě ženy a jeden výlet, na jehož konci čeká sebevražda. To je premisa Sadistovy bible, která je tak útlounká, že se o ději nebudu vůbec rozepisovat, abych nespoiloval. Byla by to škoda (a velký hřích).

Dějová linka je jednoduchá, přesto se v ní střídá vícero úhlů pohledu. Bál jsem se, že na tak malém rozsahu mě bude takové členění textu brzdit ve čtení, ale zbytečně - v ději je nemožné se ztratit. Tedy minimálně do dvou třetin knihy, protože pak nastává weird/porno jízda, při které vám pojede představivost na plné obrátky.

Konzervativnější čtenář se v této části bude pozastavovat ne nad stylem textu, ale nad jeho obsahem. Já sám sebe řadím k tzv. arcizvráceným, takže popisované sexuální výjevy byly přesně podle mého gusta.

Smekám před autorkou, jak nenápadně a plynule mě zavedla z reálného světa do toho fantaskního, aniž bych si toho přechodu nějak výrazně všiml.

Jedná se o weird novelu, což by se asi dalo žánrově shrnout jako podivnost, která nesahá po grotesce a bere se vážně - takové "seriózní bizarro."

Svou snovostí a bizarností se mi při čtení vybavila novela Edwarda Leeho Tramvaj č. 1852, která mě uchvátila úplně stejně (u ní jsem si ale musel zpočátku zvykat na lovecraftovsky laděný jazyk, který zde nenajdeme).

Pochválit musím i krásnou obálku a vychytané korektury (se kterými mám u některých nakladatelských domů trochu problém).

Carcosa si mě opět získala a naservírovala mi skvělou ujetou erotickou jednohubku, která se dobře a rychle čte a která čtenáři nadělí na malém rozsahu překvapivě dost podnětů k zamyšlení nad naším bytím a také nad otázkou, co je peklo a co nebe (vize to ovšem není hezká).

(Minimálně ve mně tato kniha rezonuje ještě teď - dva dny po dočtení.)

V našem neznabožském Česku sice Sadistova bible rozhodně nebude vzbuzovat tak velké emoce, než kdyby vyšla třeba v Polsku, přesto ale české čtenáře rovněž nenechá chladnými a jejich pozornost si rozhodně zaslouží.


Sadistova bible Sadistova bible Nicole Cushing

Frustrovaná Ellie trpí ve svazku s bigotním manželem, Lori žije s obrovským tajemstvím: je na útěku před děsivou bytostí, která chce drsně ovládat její tělo. Obě ženy se seznámí na internetovém fóru a uzavřou dohodu, že společně s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář