Uchvatitelé říší – YA fantasy

recenze

Uchvatitelé říší (2022) 4 z 5 / Kizuizi
Uchvatitelé říší

V Allwardu se něco děje. Je povolána skupinka statečných, aby se pokusila problém vyřešit, ale jsou zaskočeni ohromnou silou nepřítele, i jeho spojenci. Po krvavé bitvě se s nimi do souboje nikdo nechce vrhnout, ale ne všem je osud světa lhostejný...

Tahle kniha vyšla už v létě, a já kolem ní pořád kroužila... teď po přečtení nechápu, proč jsem to neustále oddalovala – je to skvělý!

Čtivé a napínavé vyprávění čtenáře možná trochu překvapí, protože na rozdíl od většiny fantasy (co jsem četla já), tady to velkou bitvou začíná, a pak se děj krapet uklidní. Uchvatitelé říší není vyloženě akční fantasy, ale už zde proběhne několik krvavých bitev, a vzhledem k tomu, že naši hrdinové chtějí zachránit svět, epická bitva nás jistě teprve čeká.

Nadšeni budou hlavně ti čtenáři, kteří se vyžívají ve větším množství postav a nevadí jim ani krkolomnější jména (která se naštěstí dají i dobře zkrátit). Hlavní skupinku „zachránců říše“ tvoří velmi nesourodé postavy – zbrojnoš Andry, nesmrtelný Domacridhan, vražedkyně Sorasa, čarodějnice Valtika a hlavně dcera pirátky Corayne, která má krev říší, a je tím nejdůležitějším článkem celé výpravy. Ne na všem se dokáží shodnout, ale díky tomu je příběh vyplněn i o vtipněší situace a ironické dialogy.

Já jsem nadšená, i když uznávám, že jsem zprvu malinko tápala – hodně míst, poměrně dost různorodých postav a pak vřetena, což jsou vlastně brány do jiných světů. Právě vřetena zpočátku nejsou moc vysvětlena, takže čtenář moc nechápe, co to vlastně je. Ale nevadí, příběh mě pohltil, a k mému velkému nadšení neobsahoval ani romantickou linku (i když si myslím, že i k té dojde). A pokud už klesáte na mysli, že nezmiňuji žádné „zajímavé“ postavy, nebojte, princezny, princové, a také mnoho potvor a potvůrek jen čeká, až se začtete.

Teď mi nezbývá než čekat, až vyjde pokračování, ale už se moc těším i na svého nového oblíbence Doma – je obrovský, samá jizva, ale je to takový „brouček“, a jako bonus je to princ Ionský!

P.S.: nejen že má kniha krásnou obálku, ale obsahuje i nádhernou (a barevnou) mapu!

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros Media (CooBoo)


Uchvatitelé říší Uchvatitelé říší Victoria Aveyard

Zachraň svět, nebo ho znič. Epická fantasy od autorky bestselleru Rudá královna. Allwardem se šíří podivná temnota. Cítí to dokonce i Corayne an-Amaratová, která žije až v zapadlém městečku na pobřeží. A brzy objeví pravdu: je ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář