Turnaj tří kouzelníků

recenze

Harry Potter a Ohnivý pohár (ilustrované vydání) (2019) / Kikina182
Harry Potter a Ohnivý pohár (ilustrované vydání)

Čtvrtý rok Harryho Pottera v Bradavicích je jiný než ty předchozí. V Bradavicích se letos totiž koná Turnaj tří kouzelníků a tak škola hostí studenty z Kruvalu a Krásnohůlek. Jenže to, co původně nemělo mít na Harryho žádný vliv, se změní v noční můru. Turnaje se nesmí zúčastnit nikdo pod sedmnáct let. Ale i přesto, když pohár sdělí jména tří účastníků turnaje, objeví se najednou jméno i čtvrtého. Harryho Pottera.

Harry do poháru nikdy své jméno nedal a nikdy se nechtěl turnaje zúčastnit. A i přesto, že to vypadá jako opravdu promyšlená past se ho musí zúčastnit. Během plnění úkolů na něj čeká mnoho nebezpečí, ale na to už je zvyklý. Mnohem horší ale je, že mu nikdo nevěří a tak začíná pomalu, ale jistě ztrácet všechny své přátele. A možná, že právě o tohle celou dobu šlo.

Ještě než řeknu něco k příběhu, musím se zastavit u ilustrací. Co se týká tohoto ilustrovaného vydání, tak jsem knihu v podstatě ani nemusela otevřít a už mi vzala dech. Obrázek na přebalu, úkol, kdy se Harry utkává s drakem, je doopravdy velkolepý a nádherný. Trochu mě mrzí, že je tento obrázek jen na přebalu a ne pod ním, ale i tak jsem za něj moc ráda.

Navíc se naprosto stejná ilustrace nachází i v knize, takže kdyby se s přebalem náhodou stalo něco hrozného, nezmizí v zapomnění. Kromě téhle jsou tam ale desítky jiných, ale stejně nádherných a velkolepých ilustrací. Někde jsou malinké, na půl stránky, na celou nebo i na dvě. V podstatě nenarazíte na stránku, kde by žádná nebyla. A za to jsem opravdu moc ráda, protože to nádherně doplňuje text a podněcuje představivost.

Stejně jako v předchozích dílech je i v tomto mezi ilustracemi zarovnán text do dvou sloupců. Je to zvláštní, ale za poslední díly jsem si na to už docela zvykla. Navíc v kombinaci s obrázky toto „časopisové“ uspořádání vypadá opravdu jako vhodnější volba než klasický text přes celou stránku.

Samozřejmě, že i přes nádherné ilustrace nejvíc záleží na příběhu, ale ten je samozřejmě ještě mnohem lepší než ilustrace. A je naprosto jedno, jestli se čte příběh poprvé nebo podesáté, pokaždé je úžasný.

Harry Potter je zkrátka legendární a J. K. Rowling má skvěle vymyšlený každičký detail příběhu. Všechny části děje do sebe krásně zapadají a to i ty, u kterých se na začátku může zdát, že spolu nemají naprosto nic společného. Navíc se jedná o napínavý a dobrodružný příběh křížení nebezpečím, kde se zkrátka pořád něco děje a tak čtenář nestačí valit oči.

A to samé platí i pro postavy. J. K. Rowling ví naprosto přesně, kdo jaký je, z jakého pochází prostředí a jakou má minulost. A i když se o většinu z těchto věcí v knize nepodělí, tak díky tomu, dokáže postavy opravdu skvěle popsat, vystihnout jejich charakter a udělat je pro čtenáře tak skutečné, jak jen to jde.
Podle mě je Harry Potter příběh, který se zkrátka nedá s ničím porovnávat. Samozřejmě, že existují příběhy, které bych označila za lepší, ale Harry Potter je fenomén, který nemá obdoby a neexistuje nic, co by se mu třeba i jen vzdáleně podobalo.

Pokud jste si ještě nepřečetli Harryho Pottera, tak vřele doporučuji. Je to nádherný příběh a v knižní podobě je rozhodně mnohem detailnější než filmy. A ačkoli jsou všechny vydání krásná, tak ta ilustrovaná jsou nejhezčí. A jelikož je Harry Potter a ohnivý pohár zatím ta nejtlustší kniha ze série, která vyšla, tak také obsahuje nejvíc ilustrací a ty zkrátka stojí za to. Stejně jako příběh.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Albatros.


Harry Potter a Ohnivý pohár (ilustrované vydání) Harry Potter a Ohnivý pohár (ilustrované vydání) J. K. Rowling (p)

Čtvrté dobrodružství Harryho Pottera v ilustracích Jima Kaye! V Bradavicích se bude konat Turnaj tří kouzelníků. Zúčastnit se ho smí jen studenti, kterým už bylo sedmnáct let, a tak Harry Potter zatím alespoň sní o tom, že turnaj... více


Komentáře (0)

Přidat komentář