Trnem rejnoka

recenze

Trnem rejnoka (2023) 4 z 5 / Matematicka
Trnem rejnoka

Když vyšla sbírka básní Miloše Doležala Jana bude brzy sbírat lipový květ, zatoužila jsem si ji koupit a přečíst, a to i přesto, že jsem jeho předchozí poezii neznala. Téma smrti milované ženy mi ale přišlo pro poezii velice silné a byla jsem zvědavá na to, jak ho zpracoval Miloš Doležal, kterého jsem do té doby znala spíš z rozhlasu a z jeho dokumentárních knih. Bohužel nebylo jednoduché sbírku sehnat. Obešla jsem několik knihkupectví, v jednom z nich mi dokonce paní prodavačka vtipně sdělila, že Jana už lipový květ sbírat nebude. (Věděla vůbec tato prodavačka o tom, že Jana už zemřela?) Nakonec jsem musela sbírku koupit v eshopu nakladatele a zaplatit poštovné. Poezie ve sbírce mě oslovila opravdu niterně. Je stručná, úderná, často jde do hloubky až překvapivě rychle. Pro mě osobně patří k tomu nejlepšímu ze současné české poezie i z poezie vůbec a tuto sbírku bez nadsázky považuji za jeden z mých knižních objevů roku 2022.

Rok se s rokem sešel a Miloš Doležal právě za tuto sbírku získal cenu kniha roku v soutěži Magnesia litera. Překvapilo mě především, že toto ocenění získala kniha poezie, navíc poezie tak niterné, že asi nebude přístupná všem čtenářům. Na druhou stranu plně chápu, co porotci na této sbírce ocenili.

Doufám, že po tomto úspěchu poslední sbírky Miloše Doležala se zlepšila její dostupnost pro čtenáře. Kromě toho také přišel Petr Adámek s myšlenkou připravit v nakladatelství Dauphin výbor z celé básnické tvorby Miloše Doležala. Z jeho díla vybral vždy 12 básní vztahujících se k některému ze šesti základních témat Doležalovy poezie: smrt, rodný kraj, podzim, české dějiny, osobnost P. Josefa Toufara a naděje. Přidal jednu báseň úvodní a jednu závěrečnou.

Po přečtení výboru z Doležalovy poezie se mi stále nejvíc líbí jeho básně ze sbírky Jana bude brzy sbírat lipový květ, bylo pro mě ale zajímavé sledoval, jak Miloš Doležal na své básnické cestě k této sbírce dozrával.

Paměť

Znovu se protrhla obloha
a já stál na cestě
hrouda, keř a výmola
nástrahy, provazy deště
svázaly nebe se zemí
a hlavou, mým podkrovím
stoupal dým -
mrtvých přátel
zvířat z dětství
neporušených krajin
táty a mámy
neznámých tváří
hlasů a vlastních skutků -
a já překvapen, že nic se z toho neztratilo
a že pouze zprůsvitnělo
poznal jsem se v dítěti
které ucho k mušli přiložilo
k hnízdu paměti.


Výbor z poezie Miloše Doležala Trnem rejnoka můžu doporučit všem, kdo se chtějí seznámit s jeho poezií, která je stručná a sevřená a vyznačuje se úžasnou pokorou i nadějí.


Trnem rejnoka Trnem rejnoka Miloš Doležal

Výbor z poesie 1995-2022 více


Komentáře (0)

Přidat komentář