Tragédie která spojí dva různé lidi.

recenze

Mlhy Serengeti (2018) 5 z 5 / milunka21
Mlhy Serengeti

Jedna tragická událost v Tanzanii změnila život mnoha lidem, ale hlavně dvěma, jejichž cesty se měli brzo zkřížit.

Rodel Emersonová byla učitelka a právě si plnila svůj sen. Její rodina ráda cestovala, jenže Rodel byla jiná a snila o tom, že se jednou někde usadí, což se jí konečně splnilo, protože kupovala domek na anglickém venkově, o kterém vždy snila. A když dokonce souhlasí se schůzkou s mužem, který jí dům prodal, tak se jí náhle obrátí život vzhůru nohama.

Rodel zjišťuje, že v Africe v nákupním centru vybuchla bomba a zrovna ve městě, ve kterém pobývala její sestra. A aby to nebylo málo, byla Mo na místě té nešťastné události. Její tělo nebylo nalezeno, ale Rodel přesto musí vycestovat do Afriky, aby přivezla její věci. To však ještě netuší, že ji tam čeká něco víc.

Jack Warden je pěstitel kávy z Tanzanie. Žil sám se svojí matkou Gomou a z bývalého vztahu měl sem tam u sebe dceru Lilly. Právě u něj trávila letní prázdniny, když Lilly měla vystoupení v nákupním centru a protože se Jack musel vrátit pro něco do auta, nebyl s ní ve chvíli, kdy se to vše stalo. Lilly už nebylo pomoci a Jack přišel o své jediné a milované dítě. Stal se z něj zamlklý mrzout a dával to všem najevo.

Rodel zjišťuje, že se její sestra vydala na nebezpečnou cestu, jenže jí nedokončila. Albínské děti jsou v Africe dost žádaní. Jenže mrtvý, ne živý. Mo měla seznam šesti dětí, které měla vyzvednout v jejich rodinách a odvézt je na bezpečné místo.
Dost často se stávalo, že rodiny s takovými dětmi neměli peníze na život a prodávali je a to i přesto, že věděli, co jejich děti čeká. Jenže najít ty děti, dostat je z jejich rodin a bezpečně je dovézt do sirotčince určeného pro albíny, není lehké. Obzvlášť, když jsou lidé, kteří si najmou lovce, kteří se ničeho nebojí a jsou schopní čehokoliv.

Rodel se rozhodne dokončit co její sestra začala, jenže vůbec netuší, jak to udělá. A tak mrzout Jack poznává ženu, která mu stanula na prahu domu s prosbou, kterou by jiný neodmítl. Jenže Jack nedokázal pomoct ani své dceři, proto nechce pomáhat nikomu.

Dokáže přemluvit Rodel Jacka? Podaří se jí zachránit všechny děti ze seznamu?

Mlhy Serengeti je román o dvou naprosto rozdílných lidech, přesto je spojuje stejná tragická událost. Rozhodně je to silné čtení, díky tragediím, které jsou v knize napsané, ale také se jedná o dost romantický příběh. Kniha se dokonce zakládá na skutečných událostech, jen ho autorka zformovala do konečné podoby.

Máme tu dvě hlavní postavy a to Jacka a Rodel. Příběh je psán z obou pohledů, takže s nima zažijete tu tragedii, život potom, seznamování, dobrodružství a další opravdu podrobně. Nejvíc mě zasáhla asi kapitola s Jackem a jeho dcerou, protože přijít o dítě a ještě tímto způsobem je to nejhorší, co se člověku může stát. Chvílemi jsem i myslela, že se dál ve čtení ani nedostanu, protože pro mě, pro matku, to nebyl zrovna lehký začátek knihy. Opravdu jsem to s Jackem prožívala.

S Rodel už to bylo snazší, protože u toho nebyla, přesto si jednu věc vyčítala. Ale nemusíte se bát, že by jste o něco přišly, protože na konci knihy je pak část, ve které zjistíte, co se v nákupáku stalo a to z pohledu Mo. Musím říct, že to byla třešnička na závěr, která mě zarazila. Neříkám, že to bylo špatné, právě naopak, jen mě to překvapilo a myslela jsem, že na konci už žádné tragédie nebudou. Nečekala jsem to.

Každopádně Rodel a Mo byly naprosto rozdílné, proto mě překvapilo, že Rodel bude pokračovat v úkolu, který Mo začala. A čím více se snažila zjistit, tím více jí docházelo, že se vydala na hodně nebezpečnou cestu. Ale doufala, že když to zvládne, najde odpuštění.
Albíni jsou vzácní, přesto zrovna v Tanzanii se jich rodí hodně. Tamní lidé věří v to, že lektvary, či konzumace určitých jejích částí těl jim pomůže ke zdravý, či bohatství. Je smutné, že v dnešní době se něco takového stále děje. A popravdě, nebýt této knihy, vůbec o té problematice nevím. Nedá se ani popsat, jak ta situace s honem na albíny je hrozná, šílená a neskutečná. Ani se mi nechce věřit, že s tím nikdo nic nedělá.

Tím chci také říct, že autorka si vybrala dobré téma na nalákání ke čtení. Nejen že si vybrala něco tak smutného, ale tímto románem dává najevo, co se v našem světě děje, aniž by jsme o tom věděli.

Prostředí autorka vystihla opravdu dokonale, takže jsem neměla problém si představit tamní přírodu, lidi a způsob jejich života. A není to jen smutné čtení, ale také dobrodružné a romantické. Rodel čeká na cestě nejedno nebezpečné překvapení a místy to bylo tak romantické, že jsem se i já červenala. A dokonce jsem se u knihy i zasmála. V jednom momentě tak hodně, že jsem vzbudila přítele. Šlo to opravdu od srdce a to když semnou kniha udělá, má vyhráno na plné čáře.

Až na ten tragický začátek, se kniha strašně dobře čte. Text je nenáročný, žádný ztrácení v ději, či jménech. Čtení tak plyne doslova samo a přesto, že jde o tlustší knihu, tak já jí naprosto zhltla, až mi bylo líto, že už je konec. Je fakt, že tomu pomáhali také krátké kapitoly.
Po přečtení je mi jasné, že si v budoucnu přečtu ráda i Papírovou labuť, která vyšla u nás před touto. A musím uznat, že obálka je opravdu krásná.

Proto na závěr knihu rozhodně doporučuji pro ty, co mají rádi životní tragédie, dobrodružství, nebezpečí a romantiku v jednom. Je to příběh založen na skutečnosti, reálný v našem dosavadním světe. Rozhodně je to kniha, na kterou jen tak nezapomenete.

Komentáře (0)

Přidat komentář