Toxická láska – psychologický thriller

recenze

Toxická láska (2022) 4 z 5 / Kizuizi
Toxická láska

Život patnáctileté Lies je složitý; všichni ji berou jako dítě, kterým se ona už necítí být, a její rodiče se rozvedli. Její matka si prochází nelehkým období, a tak má občas zvláštní nálady. Když se jednoho dne děti ráno vzbudí, a matka není doma, ani jeden z nich není až tak překvapen. Máma prostě potřebovala chvilku... jenže si nevzala ani mobil, a hlavně by děti nikdy nenechala jen tak samotné...

U Toxické lásky jsem se nechala nalákat anotací, těšila jsem se na thriller... ale to co se mi dostalo do ruky jsem absolutně nečekala. Myslím si, že v zařazení do kategorií tam chybí hlavně to jedno důležité slovíčko - „psycho“. Protože tohle slovo knihu vystihuje naprosto přesně.

Ani ne třísetstránková kniha nizozemské spisovatelky tak trochu klame „tělem“. Obsahuje totiž velmi hutný a psychologicky velmi náročný příběh dvou hlavních hrdinek. Tou první je patnáctiletá Lies, které zhroutil svět už rozvodem rodičů a druhý šok ji právě potkal – její matka zemřela. Všichni ji tvrdí, že šlo o sebevraždu, ale Lies tomu nevěří a začne pátrat na vlastní pěst. Formou deníkových zápisků poznáváme zárověň i její matku, která se také nemůže smířit s rozvodem a zároveň by chtěla začít nový život.

Toxická láska je velmi svižný příběh, který prostě nejde odložit. I když jsou zde probírána nelehká témata (rozvod, smrt, sebevražda), prostě musíte číst dál a musíte se dozvědět, jak to vlastně skončí. Hodně působivě jsou psány postavy dětí, které díky rozvodu rodičů trpí hlavně psychicky, což má i zdravotní následky.

Nečekejte žádné jemné vyprávění. Autorka zvolila velmi drsný a syrový způsob vyprávění, stejně tak se zde nevyhýbá ani velmi intimním popisům sexuálního života. Kniha je i dosti šokující, ale hlavně tím, co všechno se vlastně může dít. Já se rovnou přiznám, že jsem knihu musela doslova „vydýchat“, protože tohle je opravdu silný příběh.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada (Metafora)

Komentáře (0)

Přidat komentář