Touha po pomstě

recenze

Dům na druhé straně ulice (2021) 5 z 5 / Ivuska.09
Dům na druhé straně ulice

Lesley Pearse právě vydala svůj nový román Dům na druhé straně ulice. Pár knih už jsem od této autorky přečetla, takže jsem byla zvědavá, jaký příběh pro své čtenáře vytvořila tentokrát.

Katy Speedová, třiadvacetiletá dívka pracující jako sekretářka v advokátní kanceláři, žije v Bexhillu. V nudném městě, kde se prakticky nic neděje. Jediným rozptýlením je pro Katy dům naproti přes ulici. Je stejně záhadný jako jeho majitelka Gloria Reynoldsová. Jaké podezřelé věci se v jejím domě dějí? Staré černé auto tam pravidelně přiváží cizí ženy. Co jsou zač? Podobné otázky vrtají Katy hlavou až do dne, kdy dům lehne popelem. Bohužel jsou v troskách objevena i dvě těla. Kdo je zodpovědný za smrt dvou osob? Požár nevypukl náhodou, je třeba najít viníka. Kdo dům zapálil?

Jen málokdy je vrah někdo úplně cizí. Skoro pokaždé jde o někoho blízkého.

Mimo to má Katy plnou hlavu rodinných problémů. Její matka se chová jako ledová královna. Má pořádně nabroušený jazyk, neustále trousí jedovaté poznámky a její nejbližší jsou pro ni akorát terčem kritiky. Doma vládne dusivá atmosféra. Katy nechápe, jak s ní mohl tatínek vydržet tolik let společného života. Sama by z rodinného hnízda nejraději odešla a odstěhovala se třeba do Londýna! A tak nastal čas přejít od slov k činům: Katy se vydává s kamarádkou do Londýna, aby si tam obě dívky našly bydlení a práci. Vše jde podle plánu, ale idylka končí ve chvíli, kdy je ze zapálení Gloriina domu obviněný otec Katy - muž, který by neublížil ani mouše. A tak Katy nezbývá nic jiného, než vzít spravedlnost do svých rukou...

Když zaženeš zvíře do kouta, zaútočí.

Dům na druhé straně ulice je detektivkou, která by mohla zaujmout především ženy. Hlavní hrdinka má spoustu kuráže, je to chytrá dívka, ale občas jsou některá její rozhodnutí příliš zbrklá. Kvůli tomu se pak dostává do zbytečných problémů. Bohužel se situace vyhrotí natolik, že jí půjde o život.

Autorka ve své nejnovější knize zpracovává téma, které vždy bude aktuální: týraní žen. Strach, obavy, násilí, hádky, výprask. To vše je u týraných žen na denním pořádku. Pokud mají štětí, najdou někoho, kdo jim dokáže pomoci. Ale musejí chtít a nesmí se ke svému tyranskému manželovi vrátit. S jedním takovým mužem, který si výpraskem své manželky kompenzoval neúspěchy ve svém životě, se setkáte i v tomto příběhu. Je to velmi dobře vykreslená postava, protože já jsem k němu během čtení získala naprostý odpor. Bavilo mě však, jak na něj reagovala Katy. I když zažívala obrovský strach, dokázala svým chováním tohoto muže rozhodit!

Celý příběh byl opravdu čtivý a napínavý. Zkrátka já ho mohu jen a jen doporučit.

Komentáře (0)

Přidat komentář