Tohle by měli číst všichni

recenze

Geostorky (2023) 5 z 5 / maryclementine
Geostorky

Kniha mě hodně zaujala, dozvíte se spousu faktů a zajímavostí.

Každý, kdo se zajímá o dění okolo a chce se něco dozvědět, vzdělat se a rozšířit obzory i znalosti, nechť po této knize určitě sáhne. Což jsem i já, ráda si občas přečtu nějakou populárně naučnou literaturu (naposled třebas Atlas ztracených měst, o městech, která v čase z různých důvodů zanikla, ať už to byla Pripjať nebo Kartago) a pokud je spojena s příběhem takto čtivě, pak obří plus.

Příběhy vypráví o různých geologických či přírodních katastrofách, příhodách a jejich vlivu na okolí. Zajímavé je všechno, ale nejvíce mi určitě utkvěl příběh o islandské Laki. Ty následky výbuchu Laki byly široce globální a katastrofální pro celý svět. Nedobře se mi pak usínalo i s tím vědomím, že před pár týdny se na Islandu objevila obří sopečná trhlina. I Laki byla trhlina.
Nebo chemička v Minamatě. Nebo vrabci v Číně... vlastně si pamatuju, když jsem byla malá, jak jsme měli dvorek u slepic plný vrabců, kteří se přiživovali na zrní. Slepice jsme měli dlouhé roky, ale vrabci z roku na rok z ničeho nic zmizeli a teď si říkám po přečtení toho příběhu, proč asi... I když to asi byli vrabci domácí a ne polní.

Geologii považuji za velmi zajímavou vědu, ale přiznám, že o událostech, které v knize jsou, jsem nic nevěděla. A to není dobře. Každý by občas měl sáhnout po něčem populárně naučném. A tahle kniha je určitě velice doporučeníhodná, přiměje vás k zamyšlení, zastavení se a přemýšlení o věcech, o kterých bychom měli přemýšlet všichni.


Geostorky Geostorky Petr Brož

Geostorky jsou vlastně příběhy skutečných či smyšlených lidí (ať už vědců, či obyčejných smrtelníků) z různých koutů naší planety, do jejichž života zasáhla vesměs negativně síla přírody. Jak sám autor v předmluvě uvádí, tato k... více


Komentáře (0)

Přidat komentář