Tichá odplata: Příjemná detektivka pro méně náročné čtenáře

recenze

Tichá odplata (2020) 3 z 5 / VasnivaCtenarka
Tichá odplata

Představte si, že jednoho rána nasednete na kolo a vyrazíte skotskou krajinou za svým kamarádem. Šlapete a šlapete a najednou váš pohled zaujme strašák. Viděli jste ho už předtím mnohokrát, ale tentokrát je nějaký jiný. Co je na něm jiného? Přijdete k němu a zjistíte, že se v něm ukrývá tělo mrtvé ženy. Přesně tohle se stalo mladičké a poněkud podivínské Jenn. Jenn neodolala pokušení a musela se jí prostě dotknout. Prostě musela. A hned vzápětí zavolala na policii a oznámila svůj nález.

Na místo činu přijíždí mladá policejní vyšetřovatelka, detektivka Dania Gorská. Je to její první případ vraždy na skotském venkově, kam se rozhodla přestěhovat z Londýna kvůli nevydařenému manželství. Útočiště a střechu nad hlavou ji poskytl její bratr Marek.

Dania se hned ze samotného začátku jeví jako velmi schopná policistka, které to pálí. Však jak by taky ne – pracovala přece v Londýně a má už nějaké zkušenosti z velké metropole. Přesto se jí nedaří vypátrat vraha, který tak bravurně naaranžoval svou oběť. A aby toho nebylo málo, obětí přibývá. A všechny jsou naaranžované podobně. A když k tomu přidáte ještě dvě pohřešované mladé dívky, pak se rodí solidní detektivní zápletka.

Danii stopa přivede k tajnému společenství Druidů. Všechny oběti jsou právě členy tohoto pohanského uskupení, které však leží v oku lidem z blízkého okolí, a kteří je ve své blízkosti nechtějí. Stojí právě oni za těmito vraždami? A nebo je Dania na špatné stopě a je všechno jinak?

Pokud se rozhodnete této zápletce přijít na kloub spolu s hlavní hrdinkou, připravte se na poměrně čtivý příběh. Děj se však odehrává stále ve stejném tempu a přílišného napětí se v příběhu nedočkáte. Ne vždy to je však na škodu. Je to koneckonců detektivka, ne thriller, ve kterém se napětí očekává na každé stránce. Tuhle knihu prostě budete číst a číst a budete si v klidu užívat nově získaných důkazů a informací.

Postava kriminální vyšetřovatelky Danii a jejího bratra Marka vám budou sympatické. Silný vztah si k nim nejspíše nevytvoříte, ale jejich vztah založený na vzájemném respektu stojí za trošku shovívavosti. Podivínská Jenn – to je už jiné kafe. Ta je zvláštní od samotného začátku, protože její fascinace smrtí je snad až děsivá.

Přestože kniha byla poměrně čtivá a samotná zápletka mi přišla dobrá, ocenila bych, kdyby čtenáře autorka dokázala více vtáhnout. Více se vžít do jednotlivých postav. Více to s nim prožívat. V knize byly detailně popsány místa, ve kterých se děj odehrával, ale chyběla mi v příběhu nějaká jiskřička.

Knihu hodnotím spíše mírně nadprůměrně a doporučuji ji spíše nenáročným čtenářům, kteří si chtějí jen tak v klidu přečíst detektivku. Je to příjemná detektivka s příjemným příběhem, ale dovolím si tvrdit, že náročné čtenáře neurazí, ale ani nenadchne.


Tichá odplata Tichá odplata Hania Allen

Jsou vraždy na skotském venkově dílem kultu druidů? První případ kriminalistky Danii Gorské. Oběti tří morbidně groteskních vražd na první pohled nic nespojuje – jen to, jak vrah těla svých obětí bizarně vystavil. Brzy se ale uká... více


Komentáře (0)

Přidat komentář