Těžký úkol

recenze

Odkaz lidské rasy (2023) 3 z 5 / Teldorn
Odkaz lidské rasy

Hodnotit druhý díl Odkazu je pro mě velmi těžký úkol, protože jsou zde věci, které fungují naprosto skvěle, ale i věci, které v mých očích pokulhávají.
Rozepsal jsem se kvůli tomu trochu víc, než je možná zdrávo, takže tady je TLDR:
- Čtivost je super jako vždy.
- Celkový příběh super.
- Jednotlivé části pokulhávají.
- Spory mezi postavami jsou vyřešené moc rychle.
- S postavami jsem měl problém se sžít.
- Arbitři jsou super a pohled z jejich perspektivy je nevšední zážitek.
- Je tu spoustu mouder, ale méně by možná bylo více.
- Plot twist až moc nečekaný.
- Knihu doporučuju fanouškům jedničky, protože celkový příběh stojí za to.

Čtivost je potřeba vyzdvihnout na prvním místě stejně jako u všech autorových knih. Kniha se četla skvěle a děj ubíhal stejně rychle jako stránky.

Co se příběhu týče, ten plynule s mírným časovým skokem navazuje na první díl a je to právě tento celkový příběh série, který podle mě "táhne" celou knihu. Musím uznat, že místy to byla čistě ta touha dozvědět se, co se vlastně stane, kvůli čemu jsem četl dál.

Méně už na mě ale bohužel fungovaly jednotlivé části příběhu. Podobně jako v jiných knihách od tohoto autora, i tady jsem měl místy dojem, že je většina věcí vyřešena až příliš rychle. Tady se to však netýkalo jen "dějových" problémů, ale i sporů mezi postavami. Nejednou jsem si při čtení řekl, jak by se mi líbilo, kdyby se dvě na sebe vzájemně naštvané postavy udobřily, nebo svůj spor vyřešily až později, protože by to příběhu dodalo skvělé napětí, kdy by například byly nuceny spolupracovat i přesto, že se momentálně nemají rády. Toho jsem se bohužel příliš nedočkal a naprostá většina sporů se vyřešila ještě na stejné stránce, na které vznikly, nebo o jednu či dvě stránky později.

A to mě přivádí k postavám, které se od prvního dílu příliš nezměnily. To je za mě dobře a špatně zároveň. Arbitři, stejně jako v jedničce byli neskutečně zajímaví a možnosti sledovat svět jejich očima byly skvělé momenty, které mě chytly a nepustily. Všichni hlavní hrdinové si zachovali svou povahu z jedničky a u všech byl vidět rozdíl v přístupu k různým situacím. Zároveň jsem měl ale za celou knížku pocit, jako bych ty postavy vlastně neznal. Ano, občas jsem dostal informaci o tom, co se dělo v Eledově nebo Dreyově životě před začátkem prvního dílu, ale nikdy nenastal moment, kdy bych se s nimi zcela sžil a záleželo mi na jejich osudu.

Vztah mezi Eledem a Dreyem pro mě byl také oříšek. Místy se chovali jako skutečný otec se synem, ale místy se podobali spíše učiteli a žákovi, což mě přivádí k dalšímu bodu mé kritiky moudra do života.

Je to něco, co autor dává do všech svých knih, a ve většině případů to mám velmi rád. Myšlenky, které si může čtenář z knihy vzít a možná se i něco naučit o tom, jak být dobrým člověkem, jak přistupovat k životu, nebo co to znamená rodina. Tady toho ale už zkrátka bylo moc. Moudra na mě vyskakovala téměř každou druhou kapitolu a po chvíli to zcela zabilo tu výjimečnost těchto momentů. Ve chvíli, kdy Drey pomáhal s kopáním zákopů, a přišel velmi zvláštní dialog s moudrem odnikud, jsem si uvědomil, proč mi to tak vadí. Protože to v takové četnosti (a občas v nevhodných chvílích) působilo, jako by měl autor seznam mouder, které do knihy chce dát a postupně si je odškrtával, než aby to organicky vyplynulo z dané situace.

A tím jsme dorazili na konec. Konec opět obsahoval plot twist, který všechno obrátil vzhůru nohama. Plot twist to byl skvělý. Zpětně vidím, že i mírně nastíněný, ale na můj vkus až moc mírně. Vyvolal ve mně spíše slova zajímavé než no tak to je super! Myslím, že jeden nebo dva nepatrné náznaky, že vše není, jak se zdá být, by v tomto pomohli.

Celkově je Odkaz lidské rasy plnohodnotným pokračováním prvního dílu. A všem, komu se jednička líbila můžu knihu doporučit (i když s pár výtkami), protože jsem ochotný nedostatky přehlédnout, jen abych se dozvěděl, jak to vlastně celé dopadne.


Odkaz lidské rasy Odkaz lidské rasy Radek Sterakdary Starý (p)

Umělá inteligence ovládla svět a mimozemská invaze Gorů prolomila obranu severní fronty. Nelítostná válka nyní probíhá po celé planetě. Eled a Drey se musí postavit hrozivé mechanické nákaze a hlavně rozhodnout, co bude skutečný o... více


Komentáře (0)

Přidat komentář