Tana French Slídil

recenze

Slídil (2022) 4 z 5 / HaHa11
Slídil

V Dublinu se v posledních letech pravděpodobně značně snížila kriminalita, zvláště co se týká vražd. Jak jinak si my čtenáři můžeme vysvětlit, že Tana French ponechala protagonisty šestidílné
série Dublinské oddělení vražd jejich osudům a zaměřila se na jiné hrdiny, svoji pozornost věnovala jiným krajinám. Jiným, nikoliv nutně méně čtenářsky atraktivním a poutavým.
Po Temné zahradě (tak temné, že po jejím přečtení ztrácí barvu a jas i ikonická irská zeleň) přichází Slídil. Utahaný, vyšťavený Cal Hooper, bývalý chicagský detektiv, chce najít klid, chuť do života, nový impuls, sám sebe …. (anebo co vlastně) v odlehlé irské vesnici. Rekonstruuje polorozpadlý domek, rybaří, hodlá si užívat dlouhé procházky po místních kopcích. Jenže jednou policajt, vždycky policajt – a Cal je opět na stopě. Koho a čeho? Brendan Reddy zmizel před pár měsíci a zdá se, že nikdo, až na jednoho z jeho sourozenců, to nemá potřebu řešit. Vesnice na jeho náhlém odchodu bez rozloučení nevidí nic divného – jako mnozí před ním odešel kamsi do města „za lepším“, navenek není znepokojena ani jeho matka a kamarádi. Jak a jestli vůbec s tímto souvisí nálezy brutálně usmrcených ovcí?
Tana French má času dost, Cal Hooper má dost času, a čtenář musí na toto pomalé dějové tempo přistoupit. Nespěchat, pozorovat všudypřítomné líně se pasoucí ovce a havrany posměváčky, zaposlouchat se do tlachů v místní nálevně a spekulovat, která ze dvou nastíněných záležitostí nabere jako první pořádný spád. Na mnoha desítkách stránek detektivka ustupuje do pozadí. Autorka se věnuje až baladickým popisům přírody, důkladnému psychologickému rozboru postav, zkoumá motivaci jejich činů, zamýšlí se nad jejich životními ambicemi. To vše většinou formou dialogů, jež s nimi vede Cal. A tady, v těchto úsecích knihy, Taně French najednou nelze tak úplně věřit! Opravdu by se bývalá přítelkyně zmizelého mladíka ochotně rozpovídala o svém soukromí s náhodným návštěvníkem obchodu se suvenýry? Nechala by se jeho matka a přátelé takto lehce obalamutit smyšlenými průhlednými historkami a zapředli by s neznámým přistěhovalce do té míry důvěrné rozhovory? Uvedené situace působily až příliš vykonstruovaně, nadmíru ve službách posunu děje; obraz zmizelého začíná nabývat ostřejší kontury, a to je hlavní!
Někdy mám při četbě současných detektivních příběhů či thrillerů dojem, že se na závěrečných desítkách stránek vždy strhne ruská ruleta, která určí viníka. Toto se ovšem Tany French netýká – ví, o čem a jak chce psát, karty jsou na stole hned od začátku, pouze je před čtenáři odkrývá pozvolna. Konce jejích příběhů nebývají snadné a jednoznačné, rozuzlení, i když možná jiného, než chtěl, se čtenář dočká, hrdinové jejích příběhů katarze obvykle nikoliv. Ve Slídilovi se konec nese ve znamení až naturalistických scén, je plný beznaděje, fatální bezvýchodnosti, podrobení se prostředí, nepsaným staletým zákonům komunity. V tomto zapadlém kousku Irska prostě skřítkové s hrncem zlata a štěstí nesedí ani na jednom konci duhy.
Ještě pár slov k hlavnímu hrdinovi. Bezmála padesátiletý Američan ocitnuvší se po jistých životních peripetiích daleko od milionového města, kde žil, pracoval, měl rodinu. To vše hodí za hlavu a rozhodne se žít jinde a jinak. Střípky jeho dřívějšího světa autorka poměrně šetří – občasný telefonát s dospělou dcerou, sem tam vzpomínka na bývalou manželku a mlhavé nastínění důvodů, proč vztah nevydržel. Nejzásadnější se v tomto směru jeví zachycení pouliční akce, kdy málem došlo k zabití prchajícího viníka. Stačí to jako motiv útěku? Možná, snad někomu, dejme tomu … Závěrečná scéna nabízí idylu ve formě (opakujícího se) motivu upovídaných havranů a mraků klouzajících po úbočí hor. A co dál? To nechá Tana French na Calu Hooperovi (nebo na čtenáři). A možná se vrátí do Dublinu, na oddělení vražd. Přimlouvala bych se za to.


Slídil Slídil Tana French

Bývalý detektiv Cal Hooper je k smrti unavený a útěk z rušného Chicaga do odlehlé vesničky na západě Irska mu připadá jako dokonalý nápad. Koupí si polorozpadlý dům, plánuje jeho rekonstrukci a procházky po nekonečně zelených kopc... více


Komentáře (0)

Přidat komentář