Takové maličkosti.

recenze

Takové maličkosti (2023) 5 z 5 / bajub
Takové maličkosti

Nerozumím. Nerozumím tomu, jak je možné, že se něco takového mohlo dít až do roku 1996 v Irsku. V Irsku! Pod záštitou katolické církve a vlády! To si tam jako nikdo nevšiml, že středověk už dávno skončil?! To přece není možné tohleto... Už jste slyšeli o Magdaleniných prádelnách? Já o nich doteď neměla ani potuchy.

Takové maličkosti, útlá novelka, úsporný text, přesto velmi silný. Autorka zbytečně neplýtvá slovy, nepopisuje Magdaleniny prádelny přímo, nevykresluje jejich hrůzy přímočaře. Naopak. Jen naznačuje, občas kousek poodhalí, ale zbytek nechává na nás čtenářích, kdy skrz hlavního hrdinu občas něco zaslechneme, občas něco zahlédneme. A pak si to stejně jako Furlong spojíme dohromady. A co teď? Dělat, že nic nevidím (jako spousta dalších)? Zachovat se jako hrdina? Co ale bude s mou rodinou, mými dětmi, když se tomuhle zlu postavím? Tohle a spoustu dalších otázek na pomezí až existenciální povahy si klade hrdina během krátké etapy jeho života, kterou máme možnost sledovat.

Furlonga si navíc zamilujete, je to člověk se srdcem na dlani, čistá duše. Sám neměl na růžích ustláno, sám byl nemanželským dítětem, přesto se vypracoval a pro všechny se snaží dělat první poslední. O to těžší pro něj bude udělat rozhodnutí jaký postoj zaujmout po odhalení hrůzného tajemství zdejšího kláštera...

I když autorka se slovy pracuje poměrně úsporně, dokáže vystavět výbornou atmosféru, z níž na vás doslova dýchá duch knih Charlese Dickense, jenže pak si uvědomíte, že jste v roce 1985, kdy dospělí jezdí autem, děti se dívají na televizi, ale v klášterech zavírají, týrají a zneužívají padlé ženy a dívky (a nejen je, taky ty až příliš krásné, sebevědomé, drzé, postižené, prostě všechny, které se někomu nehodily do krámu)! Jak je tohle doprd*le možné? JAK???

Asi je vám jasné, že tohle téma mě extrémně zvedlo ze židle a já děkuju nakladatelství Prostor, že přichází s těmito skvosty, které mi vždy připomenou, kolik toho o světě ještě nevím. Mimochodem, přečtěte si doslov Denisy Novotné, ten vás totiž dorazí.


Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

Podmanivý příběh nominovaný na prestižní Man Bookerovu cenu 2022 lze číst jako báji o dobru a zlu nebo podobenství o laskavosti. Přivádí nás do irského města poloviny osmdesátých let sužovaného prosincovými mrazy a vrcholí na Štěd... více


Komentáře (0)

Přidat komentář