Tajemství dřeva

recenze

Tajemství dřeva (2018) 5 z 5 / PATRIC
Tajemství dřeva

Kniha o tajemstvích dřeva je moje jubilejní, desátá. Jistě nejkrásnější. Už v ní skoro nikoho nic neučím, vysvětluju jen málo. Prostě dřevo vybírám, ukazuju a nechávám mluvit. A příběhy vyprávím ty naše, lidské.
Nakonec – nemáme žádného většího, lepšího a bližšího přítele pro život, než je dřevo. Dřevo co kdysi dlouho žilo ve stromech. A stálost, jistotu a věrnost mají stromy už v kořenech.


Tajemství je pro nás neznámo. Kouzlo, když nevíme prozrazení.

Chodil jsem kdysi s tanečnicí, která u kouzelníka asistovala spoře oděna a mimo jiné prolézala dvojitým dnem skříněDíky ní vím, že kouzlo prozrazené, objasněné, je kouzlo smutné a kouzlo kouzla či tajemství zbavené už kouzlem není.
Jenže!!! právě tohle u dřeva neplatí, není. U hvězd na nebi, proudící vody a plamenů ohně například- taky ne. Nic z toho vám nezevšední. Můžete stokrát znát „způsob provedení“, jak to ten strom a pak člověk dělá, a stejně znovu stojíte v úžasu a radosti a zvedáte ruku, abyste se dotkli, pohladili

Vážené ženy, tahle kniha je i pro vás, tak ji nikomu nedávejte. Půjčit ano, snad

Vrstvy knihy
(Tajemství dřeva)

Většina lidí vidí dřevo už hotové, tedy v hotové podobě. A ještě taky nalakované, natřené.
Naučil jsem se nejen vidět dříví v různém stadiu rozpracování, naučil jsem se ho opracovávat sám a železem ho otvírat vrstvu po vrstvě. (Tím železem míním pily, sekeru, poříz či dláta)
Taková vrstevnatá je i kniha Tajemství dřeva. Vy ji nejprve prolistujete, abyste věděla co v ní je. Podruhé, nebo potřetí si třeba přečtete i úvod a porozumíte stavbě té knihy. Ale i pak, kdykoliv ji někde otevřete později, znovu, objevíte další vrstvu, vyprávění, příběh. Nevěříte? Vsaďte se!
O co? O láhev růžové frankovky. Při každém otevření (té knihy i láhve) vás čeká zase něco nového. Tajemství, jiné dřevo nebo jeho kouzlo.
Tahle kniha je krásná, mnohovrstevná. Je jako samo dřevo. Ale taky je jako žena.
Žena se svléká, vidíte ji nahou, ale když ji otevřete zítra, zjistíte, že jsou tu další závoje, jiná krajka, nový úsměv.
Někde jsem to napsal, že my muži se leckdy cítíme být spojeni s přírodou, zatímco žena prostě přírodou je. Je to ten hlavní rozdíl mezi námi?
A kniha Tajemství dřeva je jedinečná tak jako dřevo. I proto, že mi bylo dáno o něm vyprávět ještě někomu dalšímu. Ta kniha může změnit váš život, zlepšit, báječně posunout, protože dřevo je stejně kouzelné a jedinečné jako vy. Jako každý z vás. Stačí trochu listovat, sem tam se začíst a zasmějete se, a budete se jinak dívat i na sebe a okolí, s radostí, vesele.
Protože váš život je nesmírný, mnohotvárný, a opakuju se, já vím, jedinečný original.
Díváme se do nebe skrz koruny stromů. Dívat se nahoru pomáhá ze všeho nejvíc.


Tajemství dřeva Tajemství dřeva Martin Patřičný

Nová kniha o DŘEVĚ, tentokrát i pro ženy. Vypráví příběhy, které stromy zapisují do svého těla. O tom, co potřebujete pro šťastný život. Co dřevo znamená pro člověka. Kde všude ho najdeme a proč není nikdy stejné. Autor představu... více


Komentáře (0)

Přidat komentář

PATRIC

PATRIC také napsal

7. důvodů 7. důvodů