Svět, co byl mým

recenze

Svět, co byl mým (2019) 5 z 5 / bookcase
Svět, co byl mým

V knize Svět, co býval mým Jitka Závodná vyvrací mýtus, že se šlechta měla vždy jen dobře. V románové kronice sledujeme životní pouť hraběnky Alžběty von Steinberg z rodu Bořetínských inspirované skutečnou osobou.

Barvité vyprávění líčí pohnuté osudy Alžběty i celé její rodiny, od bezstarostného dětství až po osamělé stáří. Alžběta čelí nelehké době, oběma světovým válkám i politické situaci, a navzdory všemu je tou, která drží opratě v rukou, pečuje o rodinný majetek a je oporou nejbližším. Ale i ten nejsilnější bývá poražen, Alžbětu zlomí nástup komunistické strany k moci.

Autorka opět prokázala, že je výbornou pozorovatelkou lidských osudů. S empatií a porozuměním se vžívá do pocitů ženy, které po komunistickém převratu nezbylo nic než vzpomínky. A právě ty, byť někdy pekelně hořké, jsou tím nejcennějším co nám nikdo nikdy nemůže vzít.
Jitka Závodná na příběhu hraběnky von Steinberg dokazuje, že rodinné hodnoty, čest i smysl pro povinnost jsou důležité i přes to, že někdy svazují až příliš pevně.

Titul Svět, co býval mým mapuje život napříč dvacátým stoletím a je výmluvným svědectvím o dobách jen nedávno minulých, jejichž události by neměly být pro další generace zapomenuty.

Komentáře (0)

Přidat komentář