Studená těla a rudá krev.

recenze

Nejchladnější dívka ve Městě chladu (2021) 4 z 5 / MollyCornelia
Nejchladnější dívka ve Městě chladu

Svět, ve kterém je vampyrismus rozšířená nemoc. Svět, ve kterém jsou karantény uvnitř měst pro nakažené - Města chladu. Svět, který jásá nad dekadentností upírů a který je oslavuje. Upadlá společnost uvnitř Měst chladu totiž dokáže přesvědčit i vás, že upíři jsou neškodní...

Tana je obyčejná sedmnáctiletá středoškolačka, která bydlí v menším městě v USA. Žije s otcem a mladší sestrou Pearl. Je léto, většinu prázdnin se bavila tím, že chodila do Claire´s dívat se na laciné šperky společně se svou kamarádkou Pauline, těmhle časům je ovšem konec, protože Pauline odjela na divadelní tábor. Tana se nudí, a tak začíná chodit po večírcích a randit se sukničkáři.
Po jednom bouřlivém večírku se vzbudí, ale není ráno, nýbrž odpoledne. Leží ve vaně, kolem ní je krev. Projde dům a zjišťuje, že všichni účastníci večírku jsou zavražděni. Kromě mrtvých těl se v domě nachází jen dva další přeživší: její expřítel Aidan a záhadný mladý upír Gavriel. Když se s blížícím se soumrakem budí nebezpeční upíři, Tana se rozhodne, že samu sebe a ty dva zachrání, a odveze je na jediné pravděpodobně bezpečné místo - do Města chladu...

Nejchladnější dívka ve městě chladu byla vcelku fajn kniha. Anotace prozrazuje poměrně málo z jinak spletitějšího děje, což mi naprosto vyhovovalo. Já jsem vás zde jen lehce uvedla do počáteční situace, to, co zde čtete, se odehrává asi v prvních 3 kapitolách.
Začátek byl poněkud delší a děj se místy táhl, ale ke konci nabíral na obrátkách a tempo se zrychlovalo.
Některé zvraty v knize jsem tušila, ale v jedné z posledních kapitol, kdy se řešilo, co je vlastně Gavriel zač, nastal zvrat, který mě přiměl sedět s otevřenou pusou.
Příběh byl poměrně dost promyšlený, hlavní hrdinka nebyla nejlepší, o jaké jsem kdy četla, ale na druhou stranu mi nebyla vyloženě nesympatická.
Co se týče atmosféry... za mě jednička s hvězdičkou. Místy byl děj hodně mrazivý, obzvlášť v druhé polovině knihy. Tísnivá předzvěst potíží a nebezpečí se táhla s celou knihou a až do konce nepovolila.
Měla bych ovšem i pár výhrad - zaprvé nelogičnosti. Kniha je jich doslova plná - jsou tam dokonce i absolutně zbytečné kapitoly. Postava Gavriela se chovala poměrně šíleně a nesmyslně už od začátku, ale nakonec mi přišlo, že to chování předal i Taně.
Další podivností byla romantická linka - něco jako instalove, žádná chemie mezi postavami, jsou do sebe zamilovaní okamžitě a bez větších podkladů typu charakterové rysy.
Taky mi nevyhovoval úplně styl psaní, ale to jsem věděla už dopředu, protože jsem před nějakou dobou četla Nejtemnější část lesa. To ale asi bude můj osobní problém s autorkou.
3,5*/5*

Shrnutí: Nejchladnější dívka ve městě chladu je super kniha, která má mrazivou atmosféru, dobře promyšlený a poměrně propracovaný děj a je chytlavá. Bohužel na postavách by se dalo leccos vylepšit, ale obecně jistě stojí za přečtení.
Doporučuji hlavně dívkám cca od 13 let.

Komentáře (0)

Přidat komentář