Srdcerváči na výletě

recenze

Srdcerváči. Kniha 3 (2020) 5 z 5 / Kikina182
Srdcerváči. Kniha 3

Charlie a Nick už spolu skoro oficiálně chodí. O jejich vztahu ví dokonce už i Nickova máma. A brzy se to chystají říct i svým přátelům, jen oba potřebují ještě trochu času. Coming out ani oznámení vztahu není nic, co by se mělo uspěchat. Navíc je teď čeká školní výlet do Paříže, který bude pro oba dva plný krásných chvílí, ale také velkou zkouškou.

Stejně jako v předchozích dvou dílech nemám grafické stránce knihy co vytknout. Obrázky jsou krásné s vyvedenými detaily, kterých tam ale není přemíra, takže na první pohled budí zdání jednoduchosti, i když se o jednoduché kresby rozhodně nejedná. Opět je každá část knihy vyvedena pouze v černobílých barvách, což vůbec nevadí. Dává to člověku možnost soustředit se víc na příběh než na obrázky samotné.

Příběh Charlieho a Nicka je stále neuvěřitelně sladký a roztomilý. Pořád je i přes důležitá témata, kterými se kniha zabývá, spíše jednoduchý, ale to rozhodně není na škodu. Právě tahle kombinace má velkou zásluhu na tom, že se při čtení příběhu nejde neusmívat.

Stejně jako v předchozích dílech se kniha věnuje problémům spojením s LGBT komunitou. Tedy tím, jak na ni nahlíží ostatní lidé a jak se se svou orientací a s coming outem vyrovnávají mladí lidé. Je opravdu skvělé, že tohle téma v knize stále je a může ho tak skrz příběh přibližovat lidem všemožných věkových kategorií. Obzvlášť v tomhle díle to bylo opravdu skvěle podáno, mnohem lépe než ve druhém.

U třetího dílu Srdcerváčů je ale vidět, že se Alice Oseman nehodlá držet pouze jednoho problému a hodlá čtenářům přiblížit i další témata. Podle mě je to skvělé, protože kniha díky tomu vypadá mnohem víc přirozeně, než kdyby se řešila pořád jedna a ta samá věc a pak to opět zvýší povědomí o dalších problémech, o kterých by se mělo mluvit. Autorka si v tomhle díle sice jen připravuje půdu pro další pokračování, ale i tak se tu danému problému už docela dost věnuje.

Zatímco v předchozím dílu mě jednoduchost příběhu iritovala, protože na mě všechno působilo až příliš jednoduše a absurdně vzhledem k tomu, v jakém žijeme století, tak tentokrát jsem nadšená. Autorka skrz příběh mluvila o mnoha věcech, které podala jednoduchou a lehkou formou, která naprosto odpovídala příběhu a době, ve které se odehrává.

Ze třetího dílu Srdcerváčů jsem doopravdy nadšená. Moc se mi líbí příběh Nicka a Charlieho, stejně jako všechny vedlejší linky příběhu, jež se týkají jeho přátel. Je to milý a oddechový příběh, který zahřeje u srdce. Zároveň se mi líbí i to, jak v knize autorka zpracovala závažnější témata.

Pokud jste ještě Srdcerváče nečetli, rozhodně vám tuhle sérii můžu jen a jen doporučit. Obzvlášť tento třetí díl ji podle mě povyšuje ještě na vyšší úroveň. A podle závěru to vypadá, že další díly by mohly pokračovat v podobném duchu, na což se opravdu moc těším.


Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.


Srdcerváči. Kniha 3 Srdcerváči. Kniha 3 Alice Oseman

Charlie dřív ani ve snu nenapadlo, že by ho Nick mohl taky mít rád, ale teď spolu oficiálně chodí. Nick se dokonce odhodlal a pověděl o tom svojí mámě. Ale coming out není něco, co se stane jen jednou – ještě je tu Nickův starší b... více


Komentáře (0)

Přidat komentář