Souboj brutálního vraha a soudní psycholožky. Kdo vyhraje?

recenze

Řezník a střízlík (2023) 4 z 5 / LukBook
Řezník a střízlík

Řezník a střízlík je první česky přeloženou knihou australské spisovatelky Alainy Urquhart . Zároveň je to i úvodní díl stejnojmenné série. Připravte se na brutální thriller, v němž se sadistický vrah vyžívá v lékařských experimentech.

Vlastně se zas tak často k australským autorům nedostávám, takže i tímto je to pro mě poměrně specifické. Navíc se jedná o docela drsný thriller, které mám prostě rád. Ústřední postavou ovšem tentokrát není ostřílený policista, ale velice zkušená soudní patoložka, doktorka Wren Mullerová. Ta navíc skrývá jedno velké tajemství.

Na jejím stole v průběhu času přistává jedna zohavená oběť za druhou. Pachatel si očividně s ní i s policií pohrává a nezanechává za sebou žádné stopy, které by mohli vést k jeho dopadení. Jeho troufalost se den ode dne zvětšuje, díky čemuž ovšem může udělat i kardinální chybu. A nebyla by jeho první.

Asi nejzajímavější věcí na tomto thrilleru pro mě byl způsob jeho sepsání. Od začátku až do konce se s pravidelností střídají dva pohledy. Jeden již jmenované patoložky Wren Mullerové, která se hrabe v tělech a pátrá po příčinách jejich úmrtí. Druhý potom samotné pachatele, díky čemuž můžeme lépe poznat jeho zvrácenou tvář a choutky. Chvílemi je to tedy hodně silné kafe.

Postupně se rozjíždí hra na kočku a na myš. Vlastně nečekejte nic moc složitého. Je to úderné, čtivé, ale i přes brutálnost bych to zařadil k oddechovějšímu čtení pro lidi, kteří mají podobné tituly rádi. Najdete tu zajímavé zvraty, které celou zápletku v průběhu času za mě docela obohatí.

Nečekejte přílišné popisy postav, jejich osobních životů nebo nedej bože romantickou linku. V tomto směru je kniha vlastně chudá a jde tu jen o samotné vraždění a vyšetřování. Někomu to může vadit, mě osobně to bavilo. Někdy to autoři s vloženou omáčkou nebo zamilovaností v obdobných dílech až přehánějí.

Tady jde hlavně o brutalitu činů, ale i o pohled na samotnou práci soudní patoložky. Autorka rozhodně mohla čerpat z vlastních zkušeností a znalostí. Sama je totiž patoložkou, ale má i tituly z kriminologie, psychologie a biologie. Tohle všechno se do stránek knihy rozhodně otisklo.

V konečném hodnocení bude pro mnohé těžké říct, že se jedná o nějaký nadprůměrný thriller. Na knižním trhu zřejmě najdeme i zajímavější zástupce žánru, ale rozhodně bych Řezníka a střízlíka nepodceňoval. Navíc když je konec poměrně otevřený a naláká vás tak na další pokračování. Jestli se ho dočkáme už záleží na nakladatelství a samozřejmě i na vás čtenářích.

Za mě tento titul rozhodně stojí za přečtení, i když se po něm některé slabší povahy možná budou bát vystrčit nos z postele. I v reálném světě totiž pobíhá řada podobných psychopatů. Číst si o nich nás baví, svým způsobem nás ona brutalita i fascinuje. Ve skutečném životě jí ovšem svědky samozřejmě být nechceme.


Řezník a střízlík Řezník a střízlík Alaina Urquhart

V louisianské zátoce číhá cosi temného: metodický vrah se zálibou v lékařských experimentech, jenž usilovně pracuje na dokončení svého dosud nejstrašlivějšího zločinu a vysmívá se úřadům, které se ho zoufale snaží odhalit. Ale naš... více


Komentáře (0)

Přidat komentář