Smrtící rovnováha

recenze

Železná vdova (2022) 4 z 5 / Kikina182
Železná vdova

Chua-sijská říše čelí invazi bojových strojů z magického kovu. Jediná naděje na ubránění provincií jsou válečné stroje kukly, které fungují v souladu s učením jin a jang. Je tedy potřeba, aby je vždy řídil muž a žena a byla tak docílena rovnováha. Problém je, že dívky většinou něco takového nepřežijí. Wu Ce-tchien se rozhodně narukovat, aby pomstila smrt své sestry. Jenže věci se vyvinou úplně jinak, než čekala a stane se železnou vdovou.

Popravdě moc nevím, co říct k tomu, jak je kniha napsaná. Četla se dobře, ale zároveň na stylu psaní nebylo nic výjimečného, díky čemuž bych se od první chvíle nemohla odtrhnout. Na druhou stranu ale na něm nebylo nic, co by mi čtení znepříjemňovalo. Takže takový nevýrazný styl psaní, který příběhu nijak nepomůže, ale ani neuškodí.

V knize se propojuje několik žánrů, ale nejvýraznější je žánr sci-fi, což není můj obvyklý žánr, ale když mě něco hodně zaujme, tak do něho zabrousím. A námět tohohle příběhu je opravdu jedinečný. Dost pochybuji, že na světě existuje nějaká kniha, která by pracovala s něčím podobným, takže originálnější příběh už asi být nemohl.

Kniha byla hodně napínavá a akční, díky čemuž se v ní neustále něco dělo. K žánru to skvěle sedí a líbilo se mi to, ale popravdě bych přeci jen uvítala, kdyby v ní bylo víc pomalejších částí. Přeci jen byl děj úplně nový a chvilka času na vstřebání některých věcí by se hodila.

Přiznám se ale, že největší problém jsem měla s orientací v postavách. Není to ale vina autorky, ta je podle mě popsala skvěle. Ale nejsem zvyklá číst knihy od asijských autorů, kde se vyskytuje spousta asijských jmen. Ty se mi neskutečně pletly a já tak měla v knize bohužel dost chaos a musela jsem se často vracet. Nejedná se však o nedostatek knihy, ale pouze o můj. Ale trochu se obávám, že asi nebudu jediná, kdo bude mít v čínských jménech trochu hokej.

Jak jsem ale řekla, postavy byly popsané dobře, autorka si dala na jejich vykreslený záležet. Musím však říct, že hlavní hrdinka mi knihu docela kazila. Příběh byl skvělý, ale ona mi tam prostě nesedla a myslím, že by mi nesedla nikde, protože její povaha na mě byla zkrátka moc. Byla neskutečně tvrdohlavá, ale takovým tím způsobem, který nesvědčí o vytrvalosti, ale spíš o zabedněnosti a člověk ji má pak celou dobu chuť profackovat.

Moc jsem nevěděla, co od Železné vdovy čekat. V zahraničí má skvělé ohlasy a někteří lidé mi knihu doporučovali, ale zároveň od ní konkrétně mě odrazovali. Jsem ale ráda, že jsem se odradit nenechala, jelikož je kniha skvělá. Sice je tu pár věcí, které mi nesedly, ale jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla a určitě se pustím i do dalšího dílu.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.


Železná vdova Železná vdova Xiran Jay Zhao

Chlapci z Huaxie sní o spárování s dívkami, aby pilotovali Chrysalises, obří transformační roboty, kteří mohou bojovat s mimozemšťany, kteří číhají za Velkou zdí. Nevadí, že dívky často umírají na psychickou zátěž. Ve světě, kd... více


Komentáře (0)

Přidat komentář