Smrt pod vinicemi

recenze

Smrt pod vinicemi (2018) / Maru.Maruska
Smrt pod vinicemi

Tentokrát se ke mě dostala kniha Daniely Mičanové nazvaná Smrt pod vinicemi, kterou vydalo nakladatelství MOBA. Autorku jsem neznala, ale díla českých spisovatelů mě poslední dobou opravdu baví, takže jsem se nadšeně pustila do čtení.

Hlavní roli v tom, že se mi příběh líbil, určitě hraje malebné prostředí, ve kterém se odehrává. Česká jihomoravská vesnička, lahodné víno, vinice, ovocné sady - úplně jsem si připadala jako bych tam sama byla. Idylka, že? Kdo by si tohle nezamiloval? Už se na ten čas, kdy dozrává víno a kvasí první burčák moc těším. Jen doufám, že vše ostatní, co se v příběhu odehrálo, se nestane realitou. Přece jenom jde o detektivku a jak napovídá samotný název, dočkáte se hned několika úmrtí... Podivných úmrtí.

A kdo je tím, kdo bude muset záhadná úmrtí vyřešit? Jako ve většině ostatních detektivek se i zde setkáme s dvojicí vyšetřovatelů: Poručice Drábková a podporučík Malina. V některých ohledech jde o vyšetřovatele jako v každé druhé detektivce, ale zároveň v sobě mají něco, co je od ostatních odlišuje. Ráda bych jejich vlastnosti rozebrala více, ale právě tohle poznávání mě na čtení opravdu bavilo, takže už nic neprozradím, prostě si to přečtěte sami.

Nepocházím z jižní Moravy, takže nejsem schopná dokonale posoudit tamní nářečí. Nicméně to, co autorka převedla, pro mě bylo velmi věrohodné a hrozně mě to bavilo. Pokud nejste na moravské nářečí zvyklí, asi na vás bude působit trochu rušivě (minimálně na několika prvních stránkách). Já mám však přesně to, jakým způsobem se na Moravě mluví, moc ráda, takže jsem s tím žádný problém neměla. Naopak si myslím, že ve stylu, jaký autorka pro své dílo zvolila, se skrývá originalita.

Chválím grafické zpracování knížky. Zaujala mě už obálka. A byla jsem velmi příjemně překvapená z toho, co jsem viděla hned po otevření knihy. Vykoukla na mě totiž mapka Štinkavy! Ano, je namalována velmi jednoduše, ale právě v tom je to kouzlo. V jednoduchosti je prostě krása a věřte, že se v ní nebudete ztrácet. Mám takovéhle mapky moc ráda, člověk má hned lepší přehled, kde se co nachází, takže pro mě je to velké plus.

Myslím, že tento příběh si užijí všichni fanoušci starých dobrých českých detektivek. A pokud je vám prostřední jižní Moravy a lahodných vinic blízké, bude vás prožitek ještě znásoben.


Smrt pod vinicemi Smrt pod vinicemi Daniela Mičanová

Městečko Štinkava naplňuje veškerá oblíbená klišé o jižní Moravě – oplývá lahodným vínem, ovocnými sady i rázovitými lidmi. V prosluněném kraji beze stínů by ani největší škarohlíd nečekal temné přízraky, přesto se nad Pálavskými ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář