Sloní paměť: Nádherný příběh, který vám změní pohled na slony

recenze

Sloní paměť (2023) 4 z 5 / VasnivaCtenarka
Sloní paměť

Kniha Sloní paměť z pera Alexe Laskera mne velmi mile překvapila. Jsem typ člověka, který miluje zvířata a soucítí s nimi někdy snad i více než s lidskými bytostmi. Když jsem spatřila obálku této knihy, okamžitě mne zaujala, ačkoliv nepatřím mezi čtenáře, kteří o zvířatech čtou nějak často. Vlastně je Sloní paměť nejspíše první knihou, kterou jsem četla, ve které je hlavní postavou zvíře. A rozhodně nelituji výběru této knihy.

Ishi malé slůně, které se stane sirotkem po nešťastných, krutých a tragických událostech, které se staly jeho sloní rodině. Těžce jsem si představovala toho malého bezbranného tvorečka, jak stojí u své mrtvé maminky. Naštěstí celou nešťastnou situaci viděl malý kikujský chlapec, který zalarmoval místní záchrannou stanici, která se o Ishiho postarala. A tak začala pro Ishiho nová životní etapa, ve které se po hrůzných událostech seznamuje i s hodnými lidmi, kteří se o něj starají a nahrazují mu jeho sloní klan. Jak Ishi roste, vztah s jeho dvounohými kamarády se prohlubuje. Zapisují se do sloní paměti, která je snad nekonečná. Z Ishiho i přes jeho traumatické zkušenosti s lidmi roste laskavý, uvědomělý a mírumilovný slon, který vás svou hlubokou moudrostí zkrátka chytne za srdce.

Ishi se vydává na svou poslední cestu, která ho má dovést zpět do míst, kde se cítil vždycky bezpečně. Do míst, kde poznal svou dvounohou rodinu. A při té cestě vzpomíná na celý svůj život. Poodkrývá nám své myšlenky a své zkušenosti. Umožňuje nám nahlédnout do svého života a do života slonů a poznat, jak úžasní a majestátní tvorové sloni jsou.

Alex Lasker nám ukazuje, jak vysoce inteligentní tvorové sloni jsou. A je krásné nahlížet skrze jeho příběh do jejich života. Je to totiž život pozoruhodný, kouzelný, krásný, dojemný, citlivý, bolestný, veselý a taky maličko bezstarostný. Je to život, který nás může v mnoha ohledech inspirovat, což je asi ten hlavní důvod, proč jsem se do Ishiho a do knihy zamilovala já.

Velmi se mi líbila promyšlenost celého příběhu. To, čím si Ishi prošel a jaké osudy potkaly jeho dvounohé kamarády, nám autor předával v různých linkách. Střídala se linka ze současnosti, z minulost, z pohledu dvounožce i z pohledu Ishiho. Já osobně jsem milovala, jak jinak, sloní vyprávění a sloní pohled na svět.

Tempo knihy mi přišlo celkem optimální stejně jako délka kapitol.

Přestože se mi kniha opravdu líbila, možná bych ocenila více detailů a barvitějšího vykreslení prostředí a situací.

Knihu však mohu jen a jen doporučit a myslím, že vás nezklame. Je to takový neobvyklý příběh mezi těmi všemi romantickými a vražednými příběhy, které běžně čítávám. Rozhodně nelituji ani jedné jediné vteřiny, kterou jsem věnovala tomuto příběhu.


Sloní paměť Sloní paměť Alex Lasker

Epická sága vyprávěná stárnoucím africkým slonem, jenž podniká poslední nebezpečnou cestu za lidmi, kteří ho zachránili jako sirotka před padesáti lety, ale poté ztratili. Při své pouti vzpomíná na život rodiny Hathawayových: slav... více


Komentáře (0)

Přidat komentář