Šílená

recenze

Šílená (2024) 5 z 5 / renulka16
Šílená

Tak tahle kniha si zaslouží být hodně vidět, protože je to naprostá pecka. Šílená je inspirovaná skutečnou osobností a o to víc si této ženy vážím, protože to, že se dobrovolně nechala zavřít do ústavu pro choromyslné na Blackwellově ostrově je opravdu úctyhodné. Obzvlášť za takových podmínek, jaké v té tobě byly.

Při čtení knihy se mi dělalo naprosto špatně, psychicky. Jako vždy jsem zase neměla tušení o čem kniha je. Takže když jsem jí začala louskat, nestačila jsem valit bulvy.

Miluji devatenácté století. Miluji ženy, které jsou opravdu silné a odhodlané udělat cokoliv pro to, aby dosáhly svého, obzvlášť v době, kdy ženy byly nic. V době, kdy ženy byly zavírány do ústavu pro choromyslné jen proto, že se vymykaly tehdejší době. Jen aby je odklidili.

To, v jakých podmínkách tehdejší ústavy fungovaly máme asi nějaké podvědomí, ale autorka nás touto knihou dokáže naprosto vtáhnout do ústavu tak, že se vám začne dělat úzko a přemýšlíte jestli už taky pomalu neblázníte, protože kdo se tam jednou ocitl, už se odtama nikdy nedostal...

Neuvěřitelně silný příběh, při kterém vám budou hrůzou stát vlasy...


Šílená Šílená Louisa Treger

Píše se rok 1887. Třiadvacetiletá Nellie Blyová se vydává do New Yorku, odhodlaná prosadit se tu za každou cenu jako seriózní novinářka. Život ve městě je však těžší, než si představovala, a v žádných novinách o ženu-reportérku ne... více


Komentáře (0)

Přidat komentář