Šikmý kostel 3

recenze

Šikmý kostel 3 (2024) / bajub
Šikmý kostel 3

Vsadím se, že spousta z vás již vyhlíží první recenze dlouho očekávaného třetího dílu Šikmého kostela. U mě se jí bohužel nedočkáte, protože jak chcete hodnotit něco, co je vaší srdcovou záležitostí a co je navíc bravurně napsané?

Závěrečný díl Šikmého kostela pro mě byl neuvěřitelně silný emocionální zážitek - lítost, vztek, bezmoc, strach, pláč, ale díkybohu i naděje a radost v někdy až na první pohled bezvýchodných situacích - všechny tyto emoce (a nejen ty) se ve mně mísily a někdy jsem pod jejich náporem musela knihu odložit, abych to všechno v sobě zpracovala. Karin má totiž neuvěřitelný dar - umí vdechnout život svým postavám, takže máte pocit, že čtete o svých přátelích a známých. Jejich příběhy a osudy se stanou vaší součástí, vše s nimi budete prožívat. Ale nemyslete si, není to jen tak. Stvořila je totiž s ohromnou láskou a úctou ke zdejším lidem a tomuto místu. A samozřejmě za knihou stojí ohromný kus práce, rešerší, rozhovorů, bádání. Myslím, že budete koukat, co vše z novodobé historie staré Karviné (a nejen jí) se jí podařilo v příběhu zpracovat a propojit jak se skutečnými, tak fiktivními postavami. Více k ději neprozradím. Ten příběh si musíte prožít sami.

Ovšem jakožto Karviňačka, která se ke svým kořenům hlásí velmi hlasitě, nevnímám Šikmý kostel jen jako román. Šikmý kostel vrací tomuto místu a zdejším lidem hrdost, která jim v minulosti byla pošlapána. Postupem času se totiž o našem kraji začalo smýšlet jako o černém regionu plném opilců, hlupáků a horníků v jedné osobě.Věřím, že "trojka" lidem otevře oči, snad pochopí, jak těžký život tady lidé měli (mají), jak s nimi vláda doslova vytřela podlahu (a v tom bohužel pokračuje), že i když jsme často zamamraní, jsou tady lidé se srdcem na dlani...

Milá Karin, děkuju. Upřímně a z celého srdce. Tohle je přesně to, co tady chybělo - vyvrácení všech těch mýtů, lží, předsudků, které vůči našemu kraji a lidem, ve společnosti panují. Odhalení zákulisí proč o nás takovýto obraz vůbec vznikl, vysvětlení, propojení souvislostí prostřednictvím nádherného příběhu, do něhož jste zapojila skutečné osoby, události, místopisné zajímavosti... Hluboce smekám!

Komentáře (0)

Přidat komentář