Severní úsvit

recenze

Severní úsvit (2024) 4 z 5 / Elion
Severní úsvit

Detektivka je to poměrně krátká a svižná, což je rozhodně její velké plus. Děj tak po celou dobu drží v napětí a nutí číst dál a dál, dokud se nedostanete na samý konec a to co se děje na posledních čtyřiceti stranách… wau, to je šílená jízda po které nejdřív musíte vstřebat co se to vlastně stalo a jak se to stalo a prostě cože? Jak?
Autor příběh zasadil do malého a velmi temného, deštivého městečka, které ani na mapách nelze nalézt. Už jen to je dost divné. K tomu přihoďme dvě velmi divné a zdánlivě nesouvisející vraždy, skoro ihned po sobě, a máme tu případ jako stvořený pro Carla Dawsona.
Autor nám do příběhu neváhal zasadit ani okultní praktiky, kvůli kterým jedna z obětí zemřela. Bylo cítit, že v příběhu nejsou jen tak ledabyle pohozené, ale že si o tom něco nastudoval. O to víc pak člověka mrazí, když je tou obětí dospívající děvče.
Dále bych taky vyzdvihla to, jak autor dokázal skvěle popsat atmosféru daných míst, případně situací. V každém případě víte, jak se detektiv cítil, jak na něj místa dýchala a jak moc ta místa ovlivnila vyšetřovací linku.
Na knize mě zarazily jen dvě věci a jednu z nich si člověk musí posoudit individuálně. A tou jsou obrázky v knize. Viděla jsem už spoustu obrázků, které vytvořila umělá inteligence a i tyhle jsou moc povedené, ale do knihy mi nesedí. Podle popisku míst z knihy bych si je představovala úplně jinak. Možná je to jen moje fantazie, ale prostě mi obrázky přišly až příliš vzletné oproti popisu. Druhou věcí, která mě zarazila, je samotná korektura textu. Na spoustě míst jsem našla věty, co nedávají smysl, prohozená nebo vypadlá písmenka nebo slova. Možná jsem jen já moc všímavá. Nevím, ale je to škoda, když celá kniha je jinak velmi povedená.
Upřímně moc doufám, že se kniha dočká pokračování. Další příběhy s detektivem Dawsonem bych určitě uvítala. Přišla by mi škoda, kdyby měl zaniknout v jedné knize.
Celkový dojem z knihy je tedy velmi pozitivní. Určitě bych řekla, že je tu, na pár stránkách, vykreslený neuvěřitelně propracovaný příběh, který stojí za povšimnutí a za přečtení. Carl Dawson vám totiž nedá spát a budete nad ním přemýšlet ještě dlouho poté, co knihu dočtete.

Komentáře (0)

Přidat komentář