Santiago, má lásko aneb jak si vyšli pozitivistka a vzteklounek na vandr

recenze

Santiago, má lásko (2023) 3 z 5 / KočkomilkaJana
Santiago, má lásko

Sledujete stand upy? Pokud ano, zejmény tedy ty české, Adéla Elbel pro vás nebude neznámé jméno. Pokud jako já znáte pouze zahraniční komiky (angličtina se nějak udržovat musí), budou pro vás jména Adéla Elbel a Michal Rožek velkou neznámou. Minimálně dokud se nepustíte do čtení Santiago, má lásko - o poutní cestě výše zmíněných autorů do Santiaga.

Slibuji vám, že při čtení se budete cítit jako na houpačce. A nebudete se houpat jen nahoru a dolů, ale podíváte se i do dalšího, extrémně hlubokého rozměru vztahů. Ať už si Adélu a Michala oblíbíte nebo ne, budete pěkně prskat na vlastně na klasické stereotypy v soužití muže a ženy! Pro Elbel a Rožka byla pouť vztahová a já osobně bych knihu Santiago, má lásko doporučila každému, kdo se chystá uzavřít manželství!

Ačkoliv jde o cestu něco málo delší než týden, Adéla i Michal nás vezmou do vesmíru vztahů jakkoliv dlouhých. Oni během jedenácti dní srovnávají své povahy a ega tak, jak by si je měl srovnat každý. Nejednou jsem se přistihla, že niterní myšlenky obou autorů znám. A několikrát jsem měla potřebu jednomu nebo druhému stranit a dát jim v té či oné situaci za pravdu. 384 kilometrů dlouhý test vyhrabal na naše poutníky téměř každou klasickou situaci, kterou zná každý, kdo žije v páru. Špatné probuzení způsobilo bezdůvodné trable - jeden nechápal, druhý se nechtěl omluvit. Špatně volený kompliment urazil a zase se nad soužitím zatáhly mraky. Díky střídání kapitol, kdy jednou vypráví o dni Adéla a po ní o svém dni (o tom samém jako ona) vypráví Michal, se nám dostalo téměř až psychologického náhledu do situací, kdy jsme měli možnost se přiklonit na některou stranu. A zjistit, že pokud neobrousíme svůj charakter, svoje naučené chování na situace, nebude nám nikdy dobře. Ve výsledku pak bylo jedno, zda utíkáte s Adélou nebo se umanutě rozhodnete být nasraní s Michalem. Pokud chcete s tím druhým být, a že ti dva spolu být chtějí, musíte co? Komunikovat!

Adéla i Michal si nesli na své cestě každý svou zátěž, fyzickou i psychickou. A nesli si ji krajinou Španělska, kterou nám popisovali. Každý po svém. Bylo úžasné sledovat, jak nás Adéla seznamovala s podrobnostmi, které Michal ani nezmínil. Ke krátkým citacím rozhovorů docházelo především v hlubokých úvahách o tom, kdo chce být jaký strom po smrti nebo proč není kráva žádnou hlavní postavou v nějaké pohádce. Obzvláště rozkošné se mi jevilo zastavení u ezobáby, kdy ač se choval každý jinak, mysleli si oba dva to samé.

Mně osobně Santiago, má lásko učarovalo především tou psychologickou rovinou. Ale nebojte, pokud vás zajímá i situace ohledně cesty či plánování trasy nebo nákupu vybavení, taky budete rovněž uspokojeni. Možná si nakonec jako já objednáte i druhou knihu Elbel (Doba temna) a mrknete se na nějaký její comedy výstup. A třeba vás výlet našich poutníků natolik osloví, že si jej budete chtít sami zkusit. Nakonec, proč ne. Aspoň se dozvíte něco sami o sobě, najdete v sobě sílu pokračovat - v životě, vztahu, práci - nebo začít něco nového


Santiago, má lásko Santiago, má lásko Adéla Elbel

Oblíbená komička na cestě k novému začátku. Když se potkají dva, kteří se k sobě hodí, vznikne z toho láska. Ale co když se potkají až po čtyřicítce, těžkých vztazích a navíc v ne úplně vhodnou chvíli? Adéla Elbel se vydává se... více


Komentáře (0)

Přidat komentář