Rozbor Nocte - pokud potřebujete do rozboru, kopírujte

recenze

Nocte (2015) 4 z 5 / Capspo
Nocte

Rozbor obsahuje místy spoilery pro vysvětlení a podpoření tvrzení.
Ze ságy jsem přečetla první a druhý díl, ale protože zbytek nebyl přeložen, musela jsem knihu sloužící jako úvod - tzv. nultý díl (Initium) přečíst jen do poloviny v angličtině z náhledu v knihovně Google, stejně pak s třetím dílem Lux.
Děj je střídavě líčen z pohledu Finna a Cally, je klidný, tu a tam nějaké drama a čtenář čeká až přijde nějaký zvrat. A ten přijde. Není to běžný románový zvrat, ale rána jak z pistole, které zasáhne čtenáře. Poté se děj opět uklidní a vy si sérii zařadíte mezi jednu z lepších. Po půlce prvního dílu čas od času přichází větší a větší šok čím dál více častěji, který tuto sérii řadí mezi jeden z nejlepších románů pro mladistvé.
Zvraty jsou celkem běžné, např halucinace hlavní postavy, bratr, který byl celou dobu příběhu zesnulý, nebo zjištění, že Cole je celou dobu schizofrenička sama. Autorka je ale podala způsobem, že je nikdo nečekal a rozplakaly by kdejakého čtenáře.
Bohužel, vztahu Darea a Cally se věnuje nemalá část prvního a druhého dílu, poté se zjistí schizofrenie hlavní postavy a její fantazie, která si vymyslela první tři díly. Poté se děj točí jenom kolem toho, že je Dare jejich příbuzný a dějově série začne poměrně rychle vadnout.
V prvních třech dílech Finn (poté Calla) používají latinské sousloví a slova, např. "Serva me, servabo te. - Zachraň mě, a já zachráním tebe."
Hlavní myšlenka knihy je naprosto geniální a použití zvratů a citů čtenáře se musí ocenit, ale již zmíněná romance mezi postavami tuto myšlenku udusává.
Ono by to byla skvělá série. Jenže už v Lux - předmluvě učinila autorka zásadní chybu. Přechválila se. Namluvila čtenáři, že příběh je šíleně temný a zvrácený, že čtenáři vytře zrak a bůh ví co všechno. Tak jsem se natěšila na něco temného a zvráceného, neboť to já ráda, a nic. To temno tam bylo, ale holt ne tolik. Kniha je stále více “slaďárna”, než-li temná povídka.
Styl psaní je trochu zvláštní a dost lidem nemusí sednout. Je to nijaké. Nedá se říct černé, jak to zamýšlela autorka, spíš bezbarvé a až někdy moc vynuceně do stylu depresivních povídek.
Konec každé knihy čtenáře “dostane na kolena” a někdy na pár dní traumatizuje. Ale pokud si po tomto budete klást otázku ,,Stojí vůbec za to to přečíst?” Stojí. Věřte mi, opravdu to za to stojí.
Nocte je v základě klasickou romancí, takže nic víc od ní nečekejte. Navzdory svému tématu totiž patří mezi nenáročné a oddychové ságy, které slabší povahy opravdu nešetří.
Příběh je vystaven na řadě klišé a ne všechno vždycky působí logicky.
Charaktery nejsou zrovna reálné, což se týká hlavně postav Darea. Ani ono šokující tajemství nepůsobí zrovna nejuvěřitelněji, i když vás nejspíš opravdu překvapí.
Nejlepší na sérii je, že můžete přečíst jen jednu knihu - jakoukoliv, a začátek bude vždy stejně zmatený, uprostřed se Dare a Calla dají vždy dohromady a konec knihy vždy nebude šetřit čtenáře ani postavy.

Komentáře (0)

Přidat komentář