Román, který vás opravdu pohltí

recenze

V jejím srdci svět se tříští (2023) 5 z 5 / assa
V jejím srdci svět se tříští

8.srpna 1984. Osmiletý Jack potkává na hřbitově, kam každoročně chodí s tetičkou Jo navštěvovat hrob svých rodičů, stejně starou dívku. Následující roky se setkání opakuje, přesně ve stejný den na stejné lavičce...
Kdo je ona záhadná dívka? Byla to opravdu jen nehoda, nebo za smrtí Jackových rodičů někdo stojí? A kdo má na svědomí spálené oběti, které jsou nacházeny každoročně osmého srpna už po mnoho let?

Epický román odehrávající se v rozmezí několika desetiletí je zatím nejdelším počinem J. D. Barkera a díky jeho rozsahu, více jak 600 stran, má čtenář dostatek času se s každou postavou náležitě sblížit, sledovat ji v průběhu mnoha let a nakonec zjistit, jaký osud si pro ni život přichystal.
Autor do díla zakomponoval svou lásku k Dickensovým Nadějným vyhlídkám, které zde hrají nemalou roli a citace z nich otevírají každou z šesti částí knihy.
Opět tu platí, čím méně toho čtenář ví, tím více si knihu užije. Naštěstí tentokrát ani anotace neprozrazuje mnoho. Já jen naznačím, že se dějem hodně přibližuje knize Žhářka od Stephena Kinga. Je však mnohem vrstevnatější a propracovanější a mé přirovnání rozhodně neznamená, že je jednou z postav holčička ovládající pyrokinezi, ale...no nechte se překvapit.
I sám autor byl překvapen, jakým směrem se příběh ubíral a v doslovu uvedl:

„Na začátku tohoto románu jsem měl jen název a úvodní odstavce z Jackových dvaadvaceti let – naše první seznámení se Stellou a s tím, co přijde. A pak jsem prostě pokračoval a snažil se udržet krok, zatímco mi Jack vyprávěl o svém neuvěřitelném životě a o lidech, kteří jej proťali.“


Aneb jak Stephen King pravil:

„Pokud sám autor neví, jak se příběh vyvine, nemůže na to přijít ani čtenář.“


Závěr je opravdu strhující a u dlouhého epilogu, který je tak typický pro Kingova raná díla, si čtenář uvědomí, jak moc mu většina postav bude po dočtení chybět.
Kniha má vše, co by měl správný román mít. Napětí, akci, tajemno, humor, nostalgické scény, skvělou pointu a uspokojivý konec. Stejně jako mnoho čtenářů přede mnou dávám plný počet bodů a srším nadšením.
Součástí nově zakoupené knihy je příjemný dáreček v podobě stylové záložky s motivem z knihy.


V jejím srdci svět se tříští V jejím srdci svět se tříští Jonathan Dylan Barker

Jack Thatch je chlapec z Pittsburghu, jehož od smrti obou rodičů vychovává tetička Jo. O tom smutném výročí chodí navštěvovat jejich hrob. A právě na hřbitově se Jack osmého srpna 1984 ve svých osmi letech setká se zvláštní osmile... více


Komentáře (0)

Přidat komentář