Rodina z podkroví – znepokojivý psychothriller

recenze

Rodina z podkroví (2021) 4 z 5 / Kizuizi
Rodina z podkroví

Není to dlouho, co Libby oslavila pětadvacáté narozeniny, a to znamená jediné - dostane dopis z advokátní kanceláře o svém svěřeneckém fondu. Tohle ovšem opravdu nečekala! Zdědila totiž dům, a ne jen tak nějaký. Veliký a honosný v módní čtvrti v Londýně, v kterém se kdysi konaly večírky pro bohaté. Jenže i tento dům má svá temná tajemství...

Nedávno jsem se s autorkou seznámila při čtení psychothrilleru Pod dohledem, a tak jsem se na tuhle novinku (která mimochodem vyšla ve slovenském překladu už v loňském roce) nedočkavě těšila. A opět jsem byla nadšená!

Podtitul knihy zní – jeden dům, dvě rodiny, tři těla; já bych to nahradila – jedna kniha, 348 stran, pár hodin čtení. Ano, opět tu máme knihu, která se prostě nedá odložit, a tak čtete a čtete, a najednou je konec...

Příběh je rozdělen do tří pohledových linek, z nichž jedna nám postupně odhaluje minulost. Začátek je takový pomalejší, ale už tam je nutné pozorně sledovat postavy, protože jich postupně bude víc a víc. Jak stránky přibývají, stupňuje se nejen intenzita příběhu, ale také přibývá množství znepokojujících, doslova až šokujících, infomací.
Dominantním prvkem této knihy je rodina. Každá rodina nějak funguje, má nějaké zvyklosti a cíle, funguje jako celek. Ale jakmile se v rodině začne upřednostňovat jen jeden její člen, vše se postupně začne rozpadat, a může to mít i katastrofální následky.
Postavy v příběhu jsou perfektně popsané, jejich pocity jsou tak skutečné, až z toho mrazí. S jejich činy můžete souhlasit nebo ne, ale při představě, že se tohle někde děje (nebo něco podobného), je mi až úzko.

Kniha je výborná, čtivá, napínavá a strhující. Rozhodně by si ji milovníci psychothrillerů (a nejen ti!) neměli nechat ujít.

Za recenzní výtisk moc děkuji nakladatelství Grada (Cosmopolis)


Rodina z podkroví Rodina z podkroví Lisa Jewell

Pozor, koho si pustíte domů… Londýn, módní čtvrť Chelsea. Honosný dům na nábřeží a v něm kolébka s nakrmeným a spokojeným miminkem, které čeká, až ho někdo pochová. O patro níž, v kuchyni, leží tři rozkládající se mrtvá těla.... více


Komentáře (0)

Přidat komentář