Ranhojička - Královna rebelů

recenze

Královna rebelů (2022) 4 z 5 / iftheydontdie
Královna rebelů

Děkuji Humbooku za zaslání! #spoluprace #humbookblogeri

V téhle knížce vám rozhodně nikdo nebude mazat med kolem pusy. Už od prvních stran jste vtaženi do děje, takže se začátek zbytečně netáhne. Po dobu příběhu se vaše mysl pohybuje ve věznici Zalindov. Musím říct, že to místo je teda brutální. Dozorci - obzvlášť Kostra a Řezník - si totiž libují v bolesti druhých.

Kiva, která nás provází celou knihou, je vězeňská ranhojička. Díky ní se postupně dozvídáme, jaký systém v celém objektu funguje. Myslím tím, že každý vězeň zastává nějakou jinou funkci - ať už je to práce v dolech, márnici nebo někde jinde. Lidem pomáhá už 10 let, to je také doba jejího pobytu zde. Na začátku knížky máte také mapu, díky které se v areálu lépe zorientujete( Ta se vám později bude ještě hodit ).

Tenhle systém funguje jak má, teda do doby, než do Zalindova přivezou Jarena. Muže, který Kivě neskutečně pomůže, ať už psychicky nebo v něčem, co se dozvíte později. Změní ji a zároveň přinese opět do jejího života trošku legrace a přátelství. O pár dnů později přivezou ale také osobu, která změní život nejen Kivě, ale i všem ostatním. Královnu rebelů. Abyste lépe pochopili, proč je postavou, které se většina lidí obává, budu vám muset nastínit alespoň malou historii celého království. Kdysi byly dva “rody”, které měly magickou sílu. Jedni byly ranhojiči - ti uměli léčit pouhým dotekem, a druzí byli lidé, kteří ovládali všechny čtyři elementy - oheň, vzduch, vodu a zemi. Tyhle rody spolu soupeří dodnes avšak na trůnu sedí ti, kteří ovládají elementy a obávají se narůstající moci rebelů - tak se začalo říkat skupině, kde jejich ,,královna” údajně ovládá dar ranhojičky. Postupně jejich moc sílí, až si nakonec jednou opět vezmou to, co jim patří. Takže už asi chápete, proč po nich jdou. Představují hrozbu pro trůn.

Pokud si ale myslíte, že žena, kterou přivezly hází rozkazy, je přísná a nemá slitování, tak jste na omylu. Tahle královna, jak ji přezdívají, je slepá a nemocná. I přes všechnu pomoc, kterou ji Kiva zahrnuje se její stav nelepší. A co je horší? Tilda se bude muset podrobit nepředstavitelně těžké zkoušce. Mezitím Kiva dostane vzkaz od své rodiny, ve kterém stojí, že ji nemá nechat zemřít a že už jdou. Takže se dostává do velmi těžké situace. A když nadejde okamžik první zkoušky, Kiva se dobrovolně hlásí místo ní. Je to totiž ta jediná věc, kterou může udělat, aby své rodině i Tildě zajistila více času. Zároveň ale ví, že to je její cesta na smrt.


Královna rebelů Královna rebelů Lynette Noni

Mnohým zachránila život, teď bude bojovat o ten svůj. První díl napínavé fantasy série. Už deset let přežívá sedmnáctiletá ranhojička Kiva v nechvalně proslulé věznici Zalindov. Když přivezou těžce nemocnou královnu rebelů, dos... více


Komentáře (0)

Přidat komentář