Radši knihy, nežli plesy!

recenze

Kroniky prachu (2019) / MilenneWaver
Kroniky prachu

Také jste doposud hledali příběh, do kterého byste se mohli opravdu vžít? Pokud patříte mezi lidi, co skutečně rádi čtou, pak jsem pro vás jeden našla! Kroniky prachu je příběh plný knih, lásky a vytrvalosti hlavní hrdinky, která je ochotná udělat cokoliv, jen aby se nemusela vdát. Jen to nebude mít až tak jednoduché.

Animant je hrdinka s neuvěřitelným charakterem, která se skutečně nebojí jít za tím, co chce. Většinu jejího života tvoří knihy, jejichž čtení miluje, ale k její smůle, se blíží i doba na to, aby si našla manžela a založila si vlastní rodinu. Od tohoto osudu ji zachrání její strýček, který jí nabídne měsíční záchranu v podobě práce v londýnské knihovně, která ale nebude ani zdaleka taková, jak si ji Animant představovala. Její nadřízený, vrchní knihovník, je totiž osoba, která Animant život neulehčí, spíše naopak.

Ačkoliv jsou Kroniky prachu poměrně delší knihou, její čtení vám velmi rychle uteče. Dějová linka není nijak zbytečně natahovaná, víceméně je postavená na romantické lince, která se tu začátku až do konce velmi slibně a pomalu vyvíjí. K tomu můžete připočítat i pár hodně okrajových vedlejších linií, z nichž se jedna například týká Animantina bratra, Henryho, a jeho snoubenky Rachel.

Ovšem, abych uvedla věci na pravou míru, nepočítejte s tím, že by tahle zápletka byla něčím, co jste nikdy neviděli, nebo co vás naprosto ohromí. Příběh Kronik prachu je jen lehce nadprůměrný, ale pokud půjdete do knihy s tím, že jde o nenáročné a odpočinkové čtení, užijete si ji mnohem více.

Romantická linka Kronik prachu je přesně tím, co byste mohli označit jako "slow-burn". Jednoduše řečeno, nejedná se o žádnou lásku na první pohled, naopak, tady se romantická linka skutečně vyvíjí až do poslední stránky příběhu, a abych pravdu řekla, opravdu jsem si ji užila i zamilovala. Takže pokud jste fanoušky podobných příběhů, tady máte další důvod, proč byste si Kroniky prachu neměli nechat ujít.

Styl psaní téhle knihy je velmi čtivý, jednoduchý a natolik poutavý, že jakmile se do knihy jednou začtete, jen tak se čtením nebudete chtít přestat. Co mi na něm ovšem zpočátku vadilo, byl jakýsi pocit "dětinskosti", který jsem z něj měla. To, jak se hlavní hrdinka vyjadřovala, vzhledem k tomu, že jí je v knize devatenáct, mi zkrátka neodpovídalo jejímu věku. Celé to působilo, jako kdyby byla mnohem mladší.

Kroniky prachu pro mě byly příběhem, který jsem si díky nevelkým očekáváním opravdu užila a ke kterému se časem ráda vrátím. A proto vám je i ráda doporučím, pokud hledáte miloučkou, sladkou a nenáročnou YA romantiku, pak jsou Kroniky prachu přesně pro vás!

3,5/5

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.


Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Šaty, plesy, plané řeči a na konci toho všeho… ideální manžel. Tak si představuje Animantina matka nejbližší budoucnost své dcery. Jenže Animant je tento svět pozlátka na hony vzdálený. Ona se nejraději pohybuje na mnohem zajímavě... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

Jarka_rybář
10.02.2021

Mmm. Zajímavá kniha.