První velký případ

recenze

Propast smrti (2021) 4 z 5 / a.k
Propast smrti

Kate Marshallová kdysi bývala detektiv konstábl u Metropolitní policie, ale po dramatickém případu musela práci opustit. Teď se jí otevřela zcela nová kariéra ve vlastní detektivní kanceláři. Pravda je, že po devíti měsících to není žádná velká sláva, jen pár rutinních sledovaček. Konečně nastal čas pro první velký případ. Se svým přičinlivým kolegou Tristanem bude řešit záhadné zmizení Joanny Duncanové, která se ztratila před dvanácti lety. Joanna pracovala jako investigativní novinářka a ani policie doposud nedokázala odhalit, jak se mohla Joanna vypařit během kratičké cesty z kanceláře ke svému autu. Policie případ odložila, ale dala souhlas s poskytnutím kompletních záznamů svého vyšetřování. Kate s Tristanem čeká mravenčí práce najít ve dvaceti krabicích policejních dokumentů něco, co by jim pomohlo se v případu zorientovat a objevit tak třeba informaci, která policii unikla. Únavné probírání záznamů střídají rozhovory s blízkými osobami a odhalování pracovního i osobního života pohřešované.

Systematickou práci obou vyšetřovatelů přerušují pasáže, ve kterých čtenář poznává neznámého muže, zdánlivě nesouvisející návštěvu gay klubu, nebo soukromí obou vyšetřovatelů. Kate se chystá na příjezd dospívajícího syna ze studií a vypořádává se s úmrtím přítelkyně Myry, která jí odkázala karavanový kemp. Tristan se snaží skloubit svůj úvazek na univerzitě s časově náročným pátráním.

Propast smrti je třetí epizodou série s Kate Marshallovou a drží si svou laťku. Vyšetřování případu je hodně o analytické práci, hledání vazeb mezi osobami okolo pohřešované. Až při odhalení průlomových stop budete mít čest sledovat otevření případu sériového vraha.

Krátké kapitoly a vyprávění hned z několika perspektiv udává příběhu příjemné tempo. Kniha je výborně napsaná a lze ji číst i bez znalosti předešlých dílů. Zápletka je na první pohled banální, možná ne tak silná, jako v předešlých epizodách, ale postupně otevírá zcela nový směr pátrání. Indicie hodně napoví, ale stejně budete napnutí, jakými kroky se vše nakonec propojí a objasní.

Plusem jsou dobře vystižené charaktery postav, které na pozadí vyšetřování řeší i své vlastní životy, které nejsou jen prázdným vyplněním stránek. V poctivé detektivní práci vyšetřovatelské dvojice je prostor pro zapojení čtenářova instinktu k rozluštění celé krimi záhady. Detektivka se moc dobře čte a nabízí příjemně strávené chvíle pro všechny milovníky tohoto žánru.


Propast smrti Propast smrti Robert Bryndza

Soukromá detektivní kancelář Kate Marshallové a Tristana Harpera má svůj první velký případ. Před dvanácti lety odhalila novinářka Joanna Duncanová politický skandál a poté záhadně zmizela. Většina lidí už zapomněla, jen Joannina ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář