Přinesla volba světlo či temnotu

recenze

Koruna ze světla (2019) 4 z 5 / Marthas
Koruna ze světla

Lea je na útěku a nikdo neví, kde je. Dokonce ani její sestra. Sára si uvědomuje, že ji musí najít dřív, než se to podaří démonům nebo strážcům. Když je však ona sama nařčena ze zrady, ztrácí veškerou oporu, kterou až doposud měla. V poslední naději se obrací na Shavi, knihovnici, která její sestře pomohla najít zápisky jejich matky. Od ní se dozvídá pravdu nejen o sobě, ale i o své matce. Všechny nitky vedou k Axamitu a k odkazu, který jim Linea zanechala.
oficiální anotace,
Úvod:
V ruce držím svazek o dalším, již třetím, dobrodružství dvojčat Tirenových. A ačkoliv i některé z vás jistě čekaly, až se objeví, nikdo se ho určitě nemohl dočkat více než já. A je tu, i přes ty obtíže, které musela autorka přestát. Čekali jsme na něj 2 roky i proto, že autorka řešila i jiné problémy, než kdo zemře v dalším dílu.
Například tu máme změnu na postu vydavatele - je to samonákladovka. Zda máme čeho litovat anebo si toho ani nevšimneme, se pokusím posoudit čistě objektivně.
Můj názor je, že pro čtenářky se z hlediska kvality provedení nic nezmění. Obálka totiž zůstává ve stejných povolaných rukou, takže se nebudou na vaší poličce tlouct různé designy. Dočkali jsme se dokonce i luxusu korektury.
Až budete tuto recenzi číst, budou už všechny otazníky rozkryty. A jelikož má kniha i ISBN, měly by se dočkat i knihovny, kterým se poskytují povinné výtisky.
I cena by měla zůstat stejná, i když se jedná o samonáklad. Takže nebudete muset moc šetřit, pokud si ji rozhodnete pořídit.
Pozitiva a negativa knihy:
Obálka od grafičky Kamily Flonerové se nemusí líbit každému. Například proto, že obličeje jsou vždy jiné a nekorespondují s příběhem. Popravdě jsem ale nenarazila na českou knihu, jenž by tuto problematiku řešila najímáním stejných tváří. Je to jednoduše příliš drahé. A mně osobně obálka v odstínech modré okouzlila, jakmile jsem ji spatřila naživo. Prostě miluji modrou. Pro mne tedy plus a gratulace grafičce za dobře odvedenou práci.
Autorka se snaží zlepšit romantickou linku, která se v žánru vyžaduje. Na pilu ale netlačí moc, takže v této oblasti nezavírá dveře i mladším čtenářkám. Horší už to bude s násilím, které není bezúčelné, ale poukazuje na to, že život se s nikým nemaže a přináší lecjaké zkoušky.

"A zabije ji to, pokud se nepostaví svému strachu, že nad temnotou v sobě nedokáže zkutečně zvítězit." odvětila stařena klidně a zavřela Lee oči.
citace z knihy Dcery světla a temnoty: Koruna světla Lenky Dostálové ze str.72

Je ho tam tedy dost, ale kniha bezesporu nepatří k nejtvrdším v žánru.
Ze začátku mi také chyběl pro autorku tak charakteristický humor. Ty vtipné dialogy, které některým čtenářkám možná přišly nucené a i v nevhodných situacích. Zde ale jeho absence děj lehce pocitově zpomaluje. Gradace děje i návratu humoru se ale dočkáme, i když až lehce za půlkou knihy. Je to později, než by se mi líbilo. Takže se to promítne v hodnocení, ale ne tak pozdě, aby to knihu v mých očích zabilo.
Já osobně se nemohu rozhodnout, zda mám raději er- formu nebo ich -formu . Nevadí mi ani jedna, zvyknu si. Zde se setkváme s er-formou. Děj je chronologický. Autorka využívá eufemismu, ironie i sarkasmu.
V knize se bohužel vyskytují i nějaké tiskové chyby, ale na to že je to vydáno jako samonáklad, to není žádný horor. Je vidět, že zapracovala korektorka. Luxus který bohužel některým knihám v žánru citelně chybí.
Menším nešvarem jako u knih předchozích jsou ta zvláštní jména postav. Samozřejmě v rozjeté sérii se s tím nedá nic dělat. Navíc tím trpí spousta začínajících autorek.
Nevím, zda mám považovat za negativum úzké navázání jednotlivých dílů na sebe. Tím pádem nedoporučuji číst bez jejich předchozí znalosti. A i když samozřejmě chápu, proč se v knihách stále dokola nevysvětlují pojmy zde používané, osobně bych uvítala jejich slovníček na konci.

Závěrem bych chtěla podotknout že, i když se vám to po přečtení této recenze nemusí zdát, tak ta nádherná obálka skrývá celkem povedený příběh, který sice graduje celkem pomalu, ale o to více je strhující závěr. Po jehož přečtení si budete chtít přečíst i další díl.
Dávám 4 hvězdy z 5, ponevadž k dokonalosti přeci jen něco schází.

Komentáře (0)

Přidat komentář