Příběh o jedné Viktorii

recenze

Černooká (2018) 4 z 5 / MilenneWaver
Černooká

Už na první pohled dokáže Černooká zaujmout, ať už svou nádhernou obálkou nebo anotací, která vám slibuje temný young adult thriller. Jenže kniha je mnohem víc než to.

Příběh se odehrává v Praze a vypráví příběh Viktorie, dívky, která v životě ztratila více než získala. Její život začal slibně, měla dokonalou rodinu, šťastné zážitky... dokud nepřišel den, kdy se jí život obrátil vzhůru nohama. Jsou to už roky nazpět, ale přesto se Viktorie z matčiny smrti dostat nedokáže. Naopak, zaplétá se do ní ještě více. Na světlo se totiž vynořují další věci, kterých si dříve nevšimla. A také černooká, dívka, která se jednoho dne zjeví v zrcadle.

Nazvat Viktorii jako nepředvídatelnou, je hodně slabé přirovnání. Tahle hrdinka připomíná spíše hurikán, ať se jedná o změny nálad nebo rozhodnutí, která vytváří. Je vytrvalá a ochotná udělat cokoliv, aby se Černooké zbavila.

Vedlejší postavy zde příliš místa nedostanou, přesto se zde objeví několik, které jsou pro příběh i jeho vývoj důležité. Adam, tajemný kluk a Nina, Viktoriina kamarádka, která má největší starosti s kluky a chozením na večírky.

Pokud jste četli anotaci, nepřekvapí vás, že se kniha zabývá vážným tématem - depresí. Ta je v tomhle případě neskutečně realisticky popsaná, čímž si u mě autorka získala velké plus.

Při zpětném ohlédnutí, zjistíte, že zápletka je vcelku jednoduchá, nijak zvlášť protahovaná, ani příliš krátká. A to příběhu prospělo. Čte se dobře, nebudete mít nutkání jí odložit, naopak budete ke čtení stále více přitahováni. Zkrátka budete chtít vědět, co se bude dít dál.

Protože je Černooká autorčinou první vydanou knihou, osobně mě překvapilo, že je kniha AŽ tak dobrá. Na první pohled jde vidět, že má s psaním zkušenosti, ví, jak naladit tu správnou atmosféru, i jak čtenáře překvapit. Jediné, co se mi na jejím stylu psaní nelíbí, je nadměrné používání popisů a detailů.

Mínus si u mě kniha vysloužila především za samotný konec. Čekala jsem od zápletky něco úplně jiného a směr, který nabrala, mi ke zbytku děje úplně nesedí a přijde mi nedomyšlený.

Černooká mě nezklamala. Jsou zde jisté prvky, kde by bylo potřeba trochu zapracovat, ale příběh za to zkrátka stojí. Pokud máte chuť na temnější příběh, s radostí se do knihy pusťte!

Za recenzní výtisk děkuji Databázi knih a Yoli!


Černooká Černooká Anna Musilová

Temný thriller o pozvolném propadu do deprese vyvolané dávným traumatem. Viktorie je osmnáctiletá studentka, která žije zdánlivě normální život. Chodí na střední školu, řeší rozpory s kamarádkou a právě prožívá první lásku. Skut... více


Komentáře (0)

Přidat komentář