Přečteno: Vyděšená k smrti

recenze

Vyděšená k smrti (2022) 5 z 5 / knihomolka239
Vyděšená k smrti

Čas od času se stane, že mě kniha zaujme už když o ní poprvé slyším, následně ji začnu číst hned jak je to možné a pak ji během několika málo dnů přečtu celou a nemohu se od ní odtrhnout. V tu chvíli už tuším, že se bude jednat o jednu z nejlepších knih za celý rok. A přesně tento pocit jsem měla, když nám Vyděšenou k smrti představovali na blogerské merendě Albatros Média. Takové to tušení, že tohle bude fakt skvělá kniha.

Díky bohu jsem ji dostala v reading copy a tudíž na ni nemusela čekat a mohla si ji přečíst hned. A stálo to za to.

Rodiče Melanie se vrací z dovolené a dcera doma není. To by nebylo nic až tak zvláštního až do chvíle, kdy obdrží telefon, že jejich dcera byla unesena a pachatel chce výkupné. I přesto, že splní všechny podmínky, dceru nalézají mrtvou. Vyšetřování se ujímá seržantka Kay Hunterová se svým týmem, které je od počátku jasné, že se nejedná o klasický únos.

U seržantky Hunterové chvilku zůstanu. Popravdě moc nemusím přehnaně ambiciózní vyšetřovatelky, které potřebují mít pravdu za každou cenu a do práce se vrhají přes všechny zákazy i ve chvíli, kdy to očividně není správný krok. Proto jsem ráda, že Kay taková není. Jako vyšetřovatelka je ambiciózní a tak trochu vybočuje z řady, zároveň ale moc dobře ví, co dělá a jde si za svým cílem. Ve vedlejší linii se také dozvídáme něco málo o jejím životě, čímž působí mnohem lidštěji. Navíc se ke konci poodhaluje, že i Kay má svou minulost, která se předpokládám bude v dalších dílech odhalovat a řešit dál.

Když jsem u dalších dílů, ráda bych také podotkla, že celá série má v zahraničí jedenáct dílů, přičemž všechny mají na Goodreads přes čtyři hvězdičky, dle čehož soudím, že budou stejně parádní, jako ten první. A já bych si opravdu přála, aby u nás série vyšla celá.

Vyšetřování probíhá dynamicky, děj se stále někam posouvá a to i přesto, že vyšetřovatelé jsou zrovna ve slepé uličce. Zároveň se zde pracuje s pohledem vraha, který se prolíná příběhem a my tudíž víme, zda je policie na správné stopě nebo není. Skvěle se tady mezi sebou kombinuje rovina Kay a policejního vyšetřování a vraha skrze kterého z části vidíme, co se vlastně stalo a jak. Tyto dvě roviny se navíc s postupem vyšetřování krásně prolínají.

Autorka pracuje s ne úplně typickým vrahem, konkrétně se to týká motivu vraždy, ale nerada bych prozrazovala moc a navíc bych byla moc ráda, kdybyste si knihu také přečetli, takže to nechám trochu otevřené. Prozradím vám ale, že pracuje i s psychologií samotného vraha a jako čtenáři se dozvídáme, že oběti nebyly vybrány jen tak náhodou.

Kniha je skvěle napsaná, děj rychle utíká a i přesto, že případ je uzavřený, je zde patrná dějová linie, která (předpokládám) bude pokračovat v dalších dílech.

Na závěr bych ještě ráda pochválila českou obálku, která se moc povedla a líbí se mi o dost víc, než ty zahraniční.

Za poskytnutí knihy k recezi děkuji Albatros Media!


Vyděšená k smrti Vyděšená k smrti Rachel Amphlett

Sériový vrah, který zabíjí pro zábavu. Vyšetřovatelka, která touží po odplatě. Když se rodiče Melanie Richardsové vrátí domů ze zahraničí, netuší, že za chvíli přijde telefonát, který jim změní život. Jejich dcera byla unesena a... více


Komentáře (0)

Přidat komentář