Prázdniny v Evropě autostopem

recenze

Prázdniny v Evropě (2019) 4 z 5 / Suzanne
Prázdniny v Evropě

Známý cestoval Ladislav Zibura tentokrát neodcestoval do exotické země, nechodí pěšky ani tolik nepije, ale rozhodl se autostopem projet část severní a jižní Evropy. Nečekejte ale, že poleze na Eiffelovku nebo bude navštěvovat profláknuté turistické lokace. Jak sám v knize píše, záměrně si vybírá málo známá (a pro mnohé z nás asi úplně neznámá) místa.

Prázdniny v Evropě mají dvě části – dobrodružství v severní Evropě, která je delší, a druhou část po jižní Evropě. S Ladislavem Ziburou tak můžeme autostopem projet Polsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko, Finsko, Švédsko a Dánsko. Poté se Ladislav Zibura vydá na jih do tepla, aby navštívil Řecko, Albánii, Severní Makedonii, Srbsko a Rumunsko. A nakonec, když už se mu začne stýskat, to vezme zpátky přes Ukrajinu a Slovensko a nakonec dorazí úspěšně domů (a ne, to není spoiler :)

„Cestovat sám v mém případě znamená cestovat se zmateným blbcem. A ještě nemám na koho svalovat vinu.“ Ladislav Zibura: Prázdniny v Evropě, str. 286

V Prázdninách v Evropě opět Ladislav Zibura navštěvuje skoro neznámá místa, potkává se se spoustou lidí, povídá si s nima, poslouchá zajímavé životní příběhy a občas se taky vesele druží a popíjí alkohol. Mezi tím čtenáři nenásilně zprostředkuje řadu zajímavých informací o navštívených místech, historii, způsobu života, jazyku a podobně. To vše samozřejmě podává se svým typickým nadhledem a smyslem pro (ironický) humor.

I z Prázdnin v Evropě dýchá optimistické poselství, že stejně jako blbci se všude po světě najdou i zajímaví a dobří lidé a že to s tím světem a lidstvem nebude až tak zlé, jak to někdy vypadá nebo nám to připadá.

Zároveň Prázdniny v Evropě fungují i jako taková příručka autostopu. Najdete v ní spoustu užitečných rad a tipů, kde se dobře stopuje a kde zase ne, jak to zvládnout ideálně bez dlouhého čekání na kraji silnice a bezpečně.

Mně osobně se o něco víc líbily předchozí Ziburovy knihy 40 dní pěšky do Jeruzaléma a Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii. Možná to bylo tím, že nás v nich zavedl do zajímavějších míst nebo v že v nich putoval pěšky, těžko říct. Autostop mě totiž nebere (to je ovšem čistě můj problém), nicméně Prázdniny v Evropě můžu s klidem doporučit, protože je to starý (nebo spíš mladý) dobrý Ladislav Zibura a všechno, co máme na jeho knihách rádi.

A já jsem zvědavá na autorovu novou knihu Prázdniny v Česku, která vyjde v listopadu 2021. Pandemie koronaviru nám všem znemožnila a omezila toulání se po světě, ale já se věnuju turistice výhradně po Čechách, takže na Prázdniny v Česku se extrémně těším, protože tipů na hezká, zajímavá i neotřelá místa není nikdy dost. A je mi jasné, že s Ladislavem Ziburou to cestování po naší zemičce bude velká legrace!


Prázdniny v Evropě Prázdniny v Evropě Ladislav Zibura

Máte rádi humor, dobrodružství a mnohahodinové čekání u silnice? Pak vložte řízek mezi chleby a vydejte se za čtvrtým prázdninovým dobrodružstvím s Ladislavem Ziburou. Tentokrát vás čeká 14 000 kilometrů stopem napříč Evropou. Ve ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář