Pozvánka do Berlína

recenze

Berlín 1936 (2017) / Václav2015
Berlín 1936

Autor této recenze by si byl nikdy nemyslel, že bude číst, natož pak hodnotit knížku o olympiádě. V tomto případě ovšem máme co do činění s knihou, která není oslavným čtením o těch, kdo běželi rychleji a skákali dál. To podstatné se skrývá v názvu. Místo a čas. Berlín. 1936. Doba, kdy se první světové válce ještě neříkalo první. Nacistický režim uspořádal velkolepou Potěmkinovu vesnici, kdy za velkolepé kulisy skryl to, co neměl svět ještě tenkrát vidět. Lidé byli ohromeni a jen málokteří tu hru prohlédli.

Oliver Hilmes volí metodu, kterou lze označit jako reportážní. Olympiáda den po dni. Každý den uvozen dokonce i předpovědí počasí. Nevodí nás jen na sportoviště, ale také, možná především, do ulic, restaurací a berlínských nočních podniků Berlína. Představuje nám umělce, bonvivány všeho druhu, s nimiž leckdy režim brzy krutě zatočí. Spousta klamu a sebeklamu.

Hilmes vykresluje atmosféru těch letních dnů stroze, a přesto či právě proto působivě. Českému čtenáři nejspíš nebudou všechna jména známá. Není však dnes nic snazšího než vzít si na pomoc například Wikipedii.

Mé doporučení je jednoznačné. Vydejte se na výlet do Berlína roku 1936. Pro poučení, které je i dnes potřeba.


Berlín 1936 Berlín 1936 Oliver Hilmes

Příběh o šestnácti dnech Hitlerovy olympiády. V létě 1936 se v Berlíně všechno točí kolem olympijských her. Desetitisíce lidí proudí do německého hlavního města, které chtějí národní socialisté prezentovat jako světovou a otevřeno... více


Komentáře (0)

Přidat komentář