Posvítíme-li jen na svoje chyby, to nejlepší v nás zůstane ve stínu....

recenze

To nejlepší v nás (2019) 4 z 5 / katule1992
To nejlepší v nás

Román To nejlepší v nás od americké autorky Colleen Hoover je směsicí milostného příběhu a rodinného dramatu mezi nešťastným skomírajícím manželským párem. Román v sobě ukrývá příběh určený především ženskému pokolení a v zahraničí je považován za jeden z nejlepších autorčiných počinů.

Celý příběh je rozdělen do dvou dějových linií odehrávající se několik let od sebe což je u americké autorky nový směr, jímž se netradičně ve své poslední knize vydala. V jedné linii se ocitáme v minulosti, přesněji v období před sedmi lety, uprostřed nejhoršího dne životů Quinn a Grahama. Tento den se potkávají před bytem, ve kterém společně odhalí nevěru svých partnerů a přestože je dohromady svedly nešťastné okolnosti, dokázali ho proměnit v osudové setkání.

O sedm let později stojí tento již manželský pár na okraji stále se zvětšující propasti bezmoci a ve vzduchu mezi nimi visí otázka: ,,A co teď dál?" Jejich manželství má k dokonalosti daleko. Ne, že by se přestali navzájem milovat, ale jejich neúspěšné a opakované pokusy o dítě těžce poznamenaly je samotné. Přes veškerou snahu si začínají oba dva čím dál více uvědomovat, že se dostali do bodu, ze kterého už pravděpodobně není cesty zpět.

Ačkoli je u autorky rozdělení příběhu na dvě linie nezvyklé, knize to vůbec neuškodilo. Ba právě si myslím, že se čtenář do knihy mnohem rychleji jak se říká ,,zakousnul". Obě dvě jsou psány ich formou z pohledu hlavní hrdinky Quinn a každá z nich vyzařuje velmi silné přesto rozdílné a protikladné emoce. Střídá se nám minulost, ve které se Quinn a Graham poprvé setkávají a postupem času se z nich stane nerozlučný zamilovaný pár. Z této linie doslova čiší láska, smích, štěstí a takovéto krásné šimrání v břiše. Přítomnost je naopak pro čtenáře mnohem více depresivnější. Z Quinn i Grahama cítíte zoufalství, které zahalí celé jejich manželství do temného pláště.

Obě dějové linky dostávají stejný prostor a přestože už od začátku víte, že se Graham a Quinn do sebe zamilují, rozhodně není popis jejich vzniku osudového vztahu k zahození. Já sama za sebe ale musím říci, že mě postupem času části o jejich seznámení přišly zbytečné, zdlouhavé, nudné a točily se neustále kolem sexu, tedy po značnou část doby. Mnohem více mě zajímalo, jak si autorka poradí se vztahem dvou mladých lidí, kteří o svých problémech nemluví.

MANŽELSKÉ TANGO

Co se autorce ale musí nechat je její poměrně reálně vykreslený příběh, jež je navíc podpořen také charaktery hlavních postav, jež by mohly být klidně Vaši sousedé nebo kamarádi. Rozhodně tím ale nechci říci, že by zde panovala stoprocentní autentičnost a stejně jako každý spisovatel si i Colleen Hoover některé momenty lehce přikrášlila. Ve zkratce Quinn na mě postupem času působila jako sobecká ženská, která se soustředí jen a jen na sebe a Graham byl naopak takový ten až moc slušný ťuňťa , jež kolem své ženy chodí, aby ji náhodou neublížil nebo nenaštval.

Určitě jsem nebyla sama, kdo netrpělivě čekal na rozhodnutí o osudu manželského páru. Zde možná lehce podráždím nadšené fanoušky americké spisovatelky, ale konec se mi zas tak moc nezamlouval. Vůbec mi k hlavním hrdinům neseděl a v běžném životě to takhle jednoduché není. Ale na to, ať si každý udělá svůj názor.

To nejlepší v nás je rozhodně jedna z dalších knih, od které se jen tak neodtrhnete a po dočtení budete nějakou dobu rozjímat o tom, co jste právě četli. Román rozhodně doporučuji milovníkům zamilovaných knih, jež milují emocemi nabitý příběh.

Knihy pod lupou


To nejlepší v nás To nejlepší v nás Colleen Hoover

Nový román bestsellerové autorky Colleen Hooverové o nešťastném manželství a jednom dávno zapomenutém slibu, který by ho mohl zachránit. Quinn by v životě nenapadlo, že potká osudovou lásku v nejhorší den svého života. Přesně to s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář