Poslední kniha

recenze

Boží mlýny (2022) 5 z 5 / horskejvlk
Boží mlýny

Poslední kniha, kterou napsal pan Hrdlička, byla vydána po jeho smrti “Boží mlýny” mě nezklamaly, naopak jsou, jako všechny knihy, skvělé. Podrychtář Václav má kauz na vyšetření požehnaně a jednu podruhé rozplétá jak na běžícím páse. Je zde zmíněn i pogrom ( největší na našem území ) na židovské město. V roce 1389 bylo pražskou lůzou, měšťany a bůh ví kým ještě, vyvlečeno z domů a pozabíjeno přes 700 obyvatel židovského ghetta, podle některých pramenů až 3000. Pavel Hrdlička se oprostil od naturalistického popisováni onoho pogromu, kde byly bez rozdílů, pohlaví a věku, zabíjeni všichni židovského původu, ale zaměřil se vyšetřování po roce, kdy byl již klid a za vším, náboženským rozhořčení, se leskly tak jako vždy peníze. Trochu mě mrzí ta absence děje, jak se choval podrychtář Václav i magister preakonum v těchto krizových dnech pogromu ale budiž. S chladnou hlavou nás spisovatel vede vyšetřováním již bez emocí a o to přesněji, tak jak to pan Hrdlička umí nejlépe. Seznámíme se s rychtářem Janem řečeným Ocas o kterém jsme slyšeli z předchozích knih.
Je mi smutno, že tohle je definitivní konec příběhu o podrychtáři Václavu od černého koně a jeho Kateřině. Již se nikdy nedovíme jak pokračoval jako kupec s mědí po skončení s úřadem rychtáře města Pražského i další život panoše Šebestiána neboť knihy tohoto příběhu byly psány paradoxně opačně v pořadí a tato v logice příběhu 2 kniha ze 7 je ta poslední.


Boží mlýny Boží mlýny Pavel Hrdlička

V románu Pavla Hrdličky se opět přesuneme o několik století do minulosti, konkrétně do 14. století, kdy na Velikonoce probíhal v Praze pogrom zaměřený proti Židům. Autor v románu opět velmi barvitě popisuje nejenom Prahu této doby... více


Komentáře (0)

Přidat komentář