Péťa na prázdninách.

recenze

Péťa na prázdninách (2023) 5 z 5 / bajub
Péťa na prázdninách

Série s Péťou zaměřená na rozvoj řeči prťat patří mezi naše oblíbence už od Prdislaviného miminkovského období. Autorkou je Marta Galewska-Kustra, máma a zároveň logopedka zaměřená na terapii opožděného vývoje řeči a vad výslovnosti u dětí. A právě ze svých bohatých zkušeností z praxe vychází při sestavování knih o Péťovi. Ničeho se nebojte, @pikola_nakladatelstvi během přípravy českých vydání úzce spolupracuje s logopedkou, která knihy upravuje českým dětem na míru.

U nás zatím vyšla čtyři velkoformátová leporela:

- Péťa se učí mluvit - cílí na ty nejmladší děti (cca okolo 12 měsíců), popř. na děti s opožděným vývojem řeči, protože se soustředí především na zvukomalebné výrazy a samohlásky, které jsou pro děti v tomto období typické.

- Péťa říká první slova - se již zaměřuje na první slova typická pro batolecí období, děti se je učí používat, chápat jejich význam a okolo druhého roku spojovat v jednoduché (často dvouslovné) věty.

- Péťa povídá ve větách - se zaměřuje na rozvoj slovní zásoby, vyjadřování (ve složitějších) větách, a hlavně učí děti uplatňovat základní gramatická pravidla (skloňování, časování).

A konečně se dočkala i dcera, která již předchozím dílům odrostla - vyšel Péťa na prázdninách! Je určen pro děti od 3 - 6 let a zaměřuje se na artikulaci (vyslovování) hlásek. Cílem je tedy podpořit rozvoj výslovnosti u dětí a (za co jsem opravdu vděčná) umožnit rodičům zjistit, jestli jejich dítě správně vyslovuje, popř. jestli by bylo dobré vyhledat logopeda.
Autorka vám hned v úvodu dá pár tipů, jak s knihou pracovat, obzvlášť oceňuji rozdělení obrázků pod textem podle věku dítěte s ohledem na vývoj artikulace hlásek, barevné odlišení ověřovaných hlásek a upozornění na to, co máme ve výslovnosti dítěte v určitém věku sledovat. V závěru dokonce najdete několik her k procvičování mluvidel, páč ke správné výslovnosti vede obratnost jazýčku, rtů, měkkého patra a dolní čelisti, že jo. A u nás měly velký úspěch.

Za tento díl jsem opravdu velmi vděčná, protože mě v mnoha směrech uklidnil a upozornil na to, co dále ve vývoji výslovnosti sledovat. Takže to, že je u nás R a Ř zatím v nedohlednu, je úplně v pořádku.


Péťa na prázdninách Péťa na prázdninách Marta Galewska-Kustra

Čtvrtý díl Péťových dobrodružství je tu! Tentokrát jede se svou rodinou na prázdniny a procvičuje artikulaci, tedy schopnost správně vyslovovat hlásky. Toto krásné leporelo podporuje rozvoj výslovnosti dítěte a umožní rodičům zkon... více


Komentáře (0)

Přidat komentář