Ozvěny minulosti a příslib budoucnosti

recenze

Námi to začíná (2023) 3 z 5 / Kikina182
Námi to začíná

Lily se snaží kvůli své dceři Emerson vycházet se svým bývalým manželem Rylem, ale není to vůbec jednoduché. Pořád si jasně uvědomuje, co jí udělal a bojí se o bezpečí své dcery. Navíc se Ryle neustále snaží vrátit do jejího života, o což ani v nejmenším nestojí. Obzvlášť, když začíná znovu randit se svou první láskou Atlasem. Ten je jí velkou oporou, ale ani on to nemá úplně jednoduché. Na scéně se totiž objevil vandal, který ničí jeho restaurace a po letech se ozvala i jeho matka, se kterou už nechtěl mít nikdy nic společného.

Jedna věc se u Colleen Hoover nikdy nezmění. Má úžasně čtivý psaní, který dokáže vtáhnout přímo do děje ještě dřív, než si to člověk pořádně uvědomí. Umí všechno barvitě popsat do nejmenších detailů.

Samotný děj je pro mě zklamáním. Lilyin příběh pro mě nebyl ničím zajímavý a byl přehnaně dramatický. Stejně jako v prvním díle se zde autorka snažila na sílu protlačit otázku domácího násilí, ale v kontextu tohohle příběhu jsem tomu ani v nejmenším nevěřila. A Lilyino jednání mi přišlo z velké části hloupé.

Musím však pochválit Atlasův příběh. Ten se potýkal se zajímavými problémy, které byly vykresleny reálně a seděly do příběhu. Kdykoli přišla kapitola z jeho pohledu, byla to, na rozdíl od chvílí, kdy přišla kapitola z Lilyina pohledu, úžasná kniha. Velká škoda, že nebyla napsána jen z jeho pohledu, nejspíš bych si příběh mnohem víc užila.

Už od prvního dílu mi popisy postav přišly podivné, minimálně těch, které se ochomítají kolem Lily. Jejich povahy nejsou konzistentní, tudíž mi jejich chování nedávalo smysl, což se odrazilo v příběhu. Na druhou stranu musím uznat, že postavy kolem Atlase byly vykreslené skvěle.

Námi to začíná bohužel nepatří mezi nejpovedenější knihy od Colleen Hoover, na to se do ní snažila až příliš na sílu prosadit témata, která tam vůbec neseděla. Je mi to líto o to víc, že díky Atlasovým kapitolám vím, že to mohla být vážně úžasná kniha, ale bohužel z toho nakonec vznikl jen průměrný příběh, který mi nejspíš brzy zmizí z hlavy.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Ikar.


Námi to začíná Námi to začíná Colleen Hoover

Lily se po rozvodu snaží vycházet s bývalým manželem Rylem co nejlíp, aby se oba mohli podílet na výchově téměř roční dcerky Emerson. Poté, co se na ulici náhodou setká s Atlasem a nechá se od něj pozvat na rande, se věci začínají... více


Komentáře (0)

Přidat komentář