Ostudná kapitola irských dějin

recenze

Takové maličkosti (2023) 4 z 5 / denisa7430
Takové maličkosti

Velmi útlá knížečka věnovaná ženám a dětem, které trpěly v irských domovech pro matky s dětmi v tzv. Magdaleniných prádelnách.

Hlavním hrdinou příběhu je Bill Furlong, dobrák od kosti. Ač dětství neprožil s vlastními rodiči, potřebnou mateřskou lásku mu předala poměrně movitá vdova, paní Wilsonová, která vlastní děti mít nemohla. V dospělosti se vyšvihl na pozici úspěšného obchodníka, oženil se a s manželkou Eileen měl kopec dětí. S dcerami i ženou měl harmonický vztah.

Jednoho dne se však dostává kvůli pracovním povinnostem za brány kláštera Dobrého pastýře Ježíše Krista, kde jeptišky provozovaly vedle pomocné dívčí školy i prádelnu. O tomto řádu se toho mezi lidmi hodně napovídalo. Dobrák Bill ničemu z těch pomluv nevěřil, avšak když se posléze stává svědkem něčeho absurdního, musí svůj dosavadní úsudek přehodnotit a rozhodne se jednat. Jak však jeho čin ovlivní životy lidí, které tolik miluje, si čtenář musí domýšlet sám. Zde totiž autorka příběh utnula. Ono celkově je příběh postaven spíše na "čtení mezi řádky", což mu ale vůbec neubírá na "kráse".

Ačkoliv je toto dílko pouhým vhledem do tehdejšího života v irských Magdaleniných prádelnách, jako odrazový můstek pro další skvěle sepsané romány, které se touto problematikou zabývají, je více než dobrý.

Poslední takovéto prádelny byly v Irsku uzavřeny až v roce 1996. Není jasné, kolik dívek a žen byla v těchto zařízeních skrýváno, vězněno a nucelo k nelehké otrocké práci. Mnohé z těchto žen přišly o své děti, mnohé i o své životy. Děti, které zde porodily, šly často k adopcím. To představovalo pro prádelny výnosy byznys.

Mnohé ženy zde byly odsunuty vlastními rodinami. Svým mateřstvím, krásou, ale i psychickými problémy či jiným problémovým chováním totiž pošpinily jméno rodiny. Mluvíme tak o "útulcích pro padlé ženy", jichž se společnost tímto způsobem zbavovala za tiché podpory irského státu. A co víc, ženy posloužily jako levná pracovní síla dokonce i pro soukromé firmy!

Na celé věci je hanebné, že tyto instituce spravovaly ženy boží za podpory katolické církve. Zcela jednoznačně se jedná o jednu z nejostudnějších kapitol irských dějin.

Autorka Claire Keegan byla za tuto krátkou prózu nominována na prestižní Man Bookerovu cenu 2022.


Takové maličkosti Takové maličkosti Claire Keegan

Podmanivý příběh nominovaný na prestižní Man Bookerovu cenu 2022 lze číst jako báji o dobru a zlu nebo podobenství o laskavosti. Přivádí nás do irského města poloviny osmdesátých let sužovaného prosincovými mrazy a vrcholí na Štěd... více


Komentáře (0)

Přidat komentář