Orgány nepatří do nebe. Opravdu.

recenze

Orgány nepatří do nebe: Rozhovory s transplantačním chirurgem Jiřím Froňkem a jeho pacienty (2023) 5 z 5 / Limonadovyjoe
Orgány nepatří do nebe: Rozhovory s transplantačním chirurgem Jiřím Froňkem a jeho pacienty

Víte, že v Česku je tzv. předpokládaný souhlas s darováním orgánů? A že tedy potencionálním dárcem může být každý z nás? Najednou se tak téma transplantace dotýká každého z nás a některých přímo.
Pracuji na dialýze a znám to mrazení, kdy z čistého nebe přijde telefon, že pro klienta xy mají ledvinu. Neumím si představit ten adrenalin, kdy se klient těší a zároveň má neskutečný strach z operace a komplikací.. kdy klidně večer vyráží sanitkou do Ikemu, mnohdy zbytečně, protože jiný adept se hodil více. Ta radost, když se pak klienti s novou ledvinou dostaví, šťastni a plni sil. Znám i opačné situace, kdy se k nám klienti po x letech vrací protože ledvina dosloužila. Za všemi těmi případy stojí lidé bez kterých by to nešlo.. špičkoví lékaři a Dárci..

“Čekám na smrt. Na smrt člověka, jehož orgány by mi zachránily život.”

Skvělá publikace @enkocz , která zevrubně popisuje transplantační program u nás i ve světě. Formou rozhovoru s mistrem oboru Dr. Froňkem a dalšími odborníky včetně příběhů odtransplantovaných.
Kniha je plná medicínských informací o orgánech a příjemcích, ale také etických otázek ať už se bavíme o živých či zemřelých dárcích. Zajímavostí jsou párové transplantace nebo transplant u dětí. Zkrátka tahle publikace odpoví na vše, co jste chtěli vědět ale báli jste se zeptat.
Autorce děkuji za skvěle zpracované téma a aby ji ledvina sloužila co nejdéle.

Komentáře (0)

Přidat komentář