Nezvěstná

recenze

Panenka (2022) 3 z 5 / a.k
Panenka

Kriminálka v Reykjavíku má před sebou těžký případ. Na mořském dně byly objeveny kosti ze dvou končetin zabořených do písku. Kriminalista Huldar nebude mít pátrání vůbec lehké. Obě objevené nohy jsou pravé a z holých kostí bez zbytku dalších ostatků nelze určit žádné záchytné body pro objasnění totožností ani příčin úmrtí.

Druhou důležitou postavou v této sérii je psycholožka Freyja z Dětského domu, který slouží jako centrum pro vyšetřování zločinů týkajících se dětí. Freyju povolali k výslechům nezletilých v případu podezření ze sexuálního zneužití dětí ředitelem domova předpěstounské péče. Celou kauzu odstartoval bývalý svěřenec Tristan, který anonymně promluvil pro tisk o hanebných praktikách ředitele domova. Ve spisech dětí, které se v případu objevují, narazí Freyja na příběh Rósy, jejíž minulost je netypická. Děvče má problematický vztah k realitě, neumí rozlišit skutečný svět od fantazie. Výslech dívky je pro policii nereálný, Róza se totiž pohřešuje.

„Panenka“ je pátou epizodou islandské detektivní série Freyja a Huldar, ve které si autorka dokáže získat čtenáře zajímavými zápletkami. Ani tentokrát to není vůbec jednoduché. K pátrání u případu nalezených kostí v moři a objasňování sexuálního zneužívání dětí brzy přibyde ještě vražda bezdomovce v kontejnerové osadě. Ke všemu se zdá, že všechny tři případy spojuje právě ztracená Rósa, která se vypařila bez jediné stopy. A ještě jedno pojítko by mohlo být ve hře. Ohavná panenka, vylovená před pěti lety z moře, ošlehaná dlouhým pobytem na mořském dně, obrostlá vrstvou mořských tvorů.

Kdo má rád pomalé tempo vyprávění, přijde si zde na své. V mezičase pátrání po Róze zabrousíme do Freyjina soukromí. Vzala si pauzu na hledání nového přítele, vztah s Huldarem chce ponechat minulosti. Veškerý volný čas nyní věnuje péči o malou neteř Sagu, kterou má na nějakou dobu hlídat. Přesto úzký kontakt s Huldarem při práci na aktuálním případu jitří mezi oběma dříve ztracené sympatie.

Detektivní zápletka je překvapivá a obzvláště složitá. Mrzí mě, že k závěrečnému rozklíčování všech souvislostí musel nastoupit Huldar, který na téměř dvou desítkách stránek popisuje, jak se vlastně vše událo. Mou rozmrzelost nezachránilo ani překvapení na úplném závěru, které by možná jindy bylo působivé.

Autorčiny detektivky mám moc ráda. I tentokrát to bylo zamotané a bavilo mě přemýšlet, jak spolu tolik rozehraných dějových linek souvisí. Mé hodnocení je dobré, i když tentokrát u mě zvítězil obsah nad formou. Uvidíme příště, kam se duo Freyja a Huldar posunou. Ve hře je místo důstojníka pro styk policie s úřady sociálních služeb. Že by Freyja s Huldarem vytvořili regulérní vyšetřovací dvojici?


Panenka Panenka Yrsa Sigurðardóttir

Přináší všem jen zkázu a smrt. Dísa si vyjela se svou dcerkou Rósou a s kolegou z práce na výlet na rybářské lodi. Jediným úlovkem namísto ryb je ale stará rozbitá panenka z mořského dna, která na první pohled působí zlověstně.... více


Komentáře (0)

Přidat komentář