Neobyčejný život Lady Dragwlyové

recenze

Temnota (2018) 5 z 5 / MilenneWaver
Temnota

Čekáte fantasy nebo něco podobného knihám Sarah J. Maas? V tom případě vás zastavím ihned na začátku recenze! Temnotě totiž nálepka fantasy absolutně nesedí, jedná se spíše o poupravenou historickou fikci. Takže pokud není historie úplně váš šálek kávy, obávám se, že se vám Temnota příliš zamlouvat nebude.

Lada se vždy snažila být silná - ať už kvůli svému otci, hrdosti nebo zemi. Nebyla jen tak obyčejnou dívkou. Byla dcerou Valašska. Alespoň do doby, než ona a její bratr, byli odvedeni na dvůr sultána, kde měli strávit svoje budoucí léta. Ale ani to Ladu nezlomilo. Ve svojí mysli vždy plánovala útěk a návrat do svojí milované země. To ale netušila, že by splnění jejího snu mohlo stát mnohem více, než by čekala.

V knize se celý příběh točí kolem tří hlavních hrdinů - Lady, Rada a Mehmeda. Zatímco s Ladou a Radem se setkáte hned na začátku, s Mehmedem se seznámíte později.

Lada je jedna z mála hrdinek, u které nebudete vědět, jestli jí více obdivujete nebo byste jí nejradši zakroutili krkem. K její povaze nepatří totiž jenom bojovnost, divokost a odvaha. Lada je ve skutečnosti docela drzá, otravná a občas nesnesitelná holka, která si s etiketou nebo slušností moc nedělá.

Její bratr, Rad je naprostým opakem svojí sestry. Boj nikdy nebyl jeho oblíbenou činností a nikdy nebyl stejně bojovný jako jeho sestra. Jeho schopnosti leží jinde a jsou možná ještě působivější než ty Ladiny.

Co je na knize skutečně úžasné je ale množství vedlejších postav. A je jedno, zda se v příběhu objeví jednou nebo vícekrát, protože se dají překvapivě dobře zapamatovat. Mají skvěle popsané charaktery a několik z nich si skutečně zamilujete.

V mnoha knihách děj obvykle začíná až v odpovídajícím věku postav, v tomhle případě by tedy šlo o zhruba šestnáctileté postavy, ale tomu se Temnota vymyká. Můžete se těšit na to, že s hrdiny zde budete vyrůstat, doslova. Kniha totiž začíná přímo jejich narozením. A to ze strany autorky je úžasný nápad, protože to ke knize nejen sedí, ale dodává jí to skutečně originální začátek.

A stejně skvěle děj i pokračuje. Místy je možná trochu zdlouhavý, ale věřte mi, příběh vás ke čtení připoutá a každé slovo si budete užívat. Nechybí zde nic, od akce po napětí a zvraty, u kterých se budete doslova modlit, aby vaše oblíbená postava byla v pořádku.

Autorčin styl psaní je poměrně dost jednoduchý, ale jde vidět, že se dokáže přizpůsobit všemu - ať je jedná o bojové scény nebo romantické, vyniká v obojím.

U mě Temnota zvítězila naprosto ve všem a to i přesto, že jsem u ní neměla zrovna malá očekávání. A tak za sebe tuhle zajímavou a jedinečnou knihu mohu jen doporučit!


Temnota Temnota Kiersten White

Nikdo ve skutečnosti neočekává, že princezna bude drsná a samostatná. Ale Lada Dragwlyová je přesně taková. Od chvíle, co byla společně se svým mladším bratrem vyhoštěna ze své vlasti Valašska a jejich otec zmizel, je vychovávána ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář