Není úniku

recenze

Není úniku (2023) 4 z 5 / renulka16
Není úniku

Policejní vyšetřovatel Týr se po letech vrací ze Švédska na rodný Island, protože v přelomové životní situaci touží po novém začátku. Záhy po nástupu do kriminalistického týmu v Reykjavíku se musí zapojit do pátrání po pachateli zločinu, jaký si v poklidné ostrovní zemi nedovedl představit ani v nejhorších snech – brutální čtyřnásobné vraždy. Jeho spánek však nakonec budou narušovat ještě hrozivější noční můry než obraz vyhaslých očí čtyř nevinných obětí.

Yrsa je tu zas a tentokrát přichází s novou sérii a hned s prvním dílem nasadila laťku pěkně vysoko a mě si tím rozhodně zaháčkovala! A čím přesně?
Jednoznačně skvělým mrazivý prostředím Islandu, dvěma časovými linkami, napětím a rozhodně tím, že to není předvídatelný příběh, protože já tedy vraha neprokoukla.

Jak jsem zmínila, tato kniha má dvě časové linie - současnost, kde se vyšetřují brutální vraždy a příběh Týra a druhá linka je předcházející vraždám, kde sledujeme mladou Sólíne, která se po těžkém rozchodu rozhodla změnit svůj život. To, že jsou zde dvě časové osy je skvělý, ale více mi sedla ta část, která předcházela vraždám - byla zajímavá, nápaditá, temná, mrazivá a zkrátka naprosto úchvatná. Přesně to, co mi do thrilleru pasuje. Linie s Týrem a samotné vyšetřování mě až tolik nebavilo, nevím ani přesně čím si mě přesně nezískala, ale něco mi tam zkrátka chybělo.

Každopádně to nemění nic na tom, že kniha jako celek je vynikají a velmi ráda ji doporučuji všem čtenářům thrillerů.


Není úniku Není úniku Yrsa Sigurðardóttir

Studentka pedagogiky Sóldís potřebuje po rozchodu rychle najít nové bydlení a práci, a tak s nadšením přijme místo soukromé učitelky dcer bohatého páru obývajícího luxusní sídlo v odlehlém, zapadlém koutě západoislandského venkova... více


Komentáře (0)

Přidat komentář