Nemám talent & Musím psát

recenze

Nemám ústa & musím křičet (2020) 1 z 5 / Veve721
Nemám ústa & musím křičet

Na některá díla prostě nikdy nezapomenete - jednoduše se vám dostanou pod kůži. Skvělým příkladem je tato kniha. Ellisonův povídkový soubor mi přinesl nezapomenutelný čtenářský zážitek a způsobil doživotní trauma.

Základní myšlenky povídek vůbec nejsou špatné. Máme tu například umělou inteligenci, která vyvraždila všechny lidi na Zemi až na pětičlennou skupinku, kterou pro vlastní potěšení trýzní. Máme zde svět posedlý dokonalostí, ve kterém manželé skrývají před lidmi svého škaredého syna. A pak tu máme ztroskotané plavidlo, jež objeví na planetě zvláštní mravence schopné utvořit skupinovou mysl... Zní to zajímavě, že?

Jenže autor píše jak Sheldon Cooper. Schválně volí až absurdně složité věty, aby své čtenáře následně mohl buzerovat, že jsou hloupí. Samozřejmě, pokud povídkám nerozumíte, jste na vině vy, což vám Harlan Ellison rád připomene a vzápětí se ještě poplácá po rameni, jaký že je pašák. Neviděla jsem ještě nikoho, kdo by se tolik vyžíval v předmluvách a sebechvále. Ostatně, mluvíme o muži, který kvůli kritice napadl svého učitele a nakladateli poslal mrtvého křečka...

Hodnocení: ⭐ (10%)
Autor pro mě byl donedávna jen neznámým jménem, přestože jde o sci-fi velikána se slušnou základnou fanoušků. Jsem upřímně zklamaná. Skvělé nápady na sci-fi povídky byly pohřbeny nedostatkem literárního talentu a potřebou neustále upozorňovat na vlastní inteligenci. Ke všemu je autor neskutečný šovinista, který nechává všechny své ženské postavy znásilňovat, mlátit a urážet, aby nakonec dodal, že si za to mohly samy. Jediným světlým momentem pro mě byla poslední povídka "Pěkná Maggie Mincička", vyprávějící o duchovi prostitutky uvězněném v hracím automatu. Hlavní hrdinka měla alespoň špetku charisma a závěr povídky mě mile překvapil. Ale nic to nemění na faktu, že jsem se do čtení musela nutit a spoustu odstavců přeskočit. Dočíst toto dílo mi trvalo dlouhé 3 měsíce, co je na 200 stránkovou knihu fakt bída a dostatečně to vypovídá o tom, nakolik se mi líbila.


Nemám ústa & musím křičet Nemám ústa & musím křičet Harlan Ellison

Slavná sbírka povídek jednoho z nejoriginálnějších amerických spisovatelů druhé poloviny dvacátého století – sedm příběhů, které dnes patří do zlatého fondu literatury science fiction. V titulní povídce, za niž autor v roce 1968 z... více


Komentáře (0)

Přidat komentář