Někdy to s láskou není tak snadné

recenze

Srdcerváči. Kniha 1 (2019) / MilenneWaver
Srdcerváči. Kniha 1

Příběh o přátelství, které postupně vykvétá v lásku. Příběh o dvou klucích, kteří spolu sice chodí do stejné školy, ale dokud nebyli posazeni ke stejnému stolu, nikdy dřív se spolu nebavili. Ale i příběh Nicka a Charlieho musí někde začít. A proč ne ve školní lavici? Ze spolužáků se postupně stanou přátelé, kteří jeden bez druhého nedají ani ránu a dál? To už si musíte přečíst sami!

Srdcerváči je jeden ze snad nejoblíbenějších grafických románů vůbec, ať už v zahraničí, nebo nyní u nás. Lidi jej milují a o to víc se jeden musí divit, když ví, jaký začátek tohle komiksu byl. Autorka ho vydala pomocí kickstarteru, což je obdobný web české Pointy. A i přes to se dostal tak daleko a stal se bestsellerem.

Příběh Srdcerváčů vypráví o životě dvou kluků, kteří by nemohli být víc odlišnější. Charlie je gay a ví to o něm téměř všichni. Sám s tím vyšel na veřejnost, prožil si svou dávku šikany, ale naštěstí, tohle období má už za sebou. Nick je naopak milý a veselý člen školního týmu, kterého by nikdy nenapadlo, jak by se jeho život mohl změnit. Ale stejně. Láska si nevybírá.

Myslím, že charaktery Charlieho i Nicka autorka lépe zpracovat nemohla. Každý má své klady i zápory, nepůsobí uměle nebo nepřirozeně a čtenář si je skutečně snadno oblíbí. O to víc, pokud už jste četli autorčinu jinou knihu - Solitaire. Protože tam se tihle dva objevili taky, sice o něco starší a na vedlejší koleji, ale byli tam.

Od Srdcerváčů nečekejte žádný strhující nebo napínavý příběh. Je to miloučké, příjemné a oddechové čtení, které vás ale pořádně chytne za srdce. A to nejen jednou. Na to, že textu je v knize minimálně, autorka umí ze scén vyždímat i poslední kapičku emocí. Ale nebojte se, nemusíte se dopředu zásobovat papírovými kapesníčky. Příběh má i světlé stránky, zábavné nebo tak sladké, že se vám z toho rozteče i srdce. Zkrátka, jako život.

Takovou docela důležitou věcí je i fakt, že malby jsou černobílé. Osobně mi tenhle fakt vůbec nevadil, naopak, i bez barev mají Srdcerváči kouzlo, které k nim prostě patří. Nicméně, pokud by to pro vás byl problém, možná bude lepší si rozmyslet, jestli se do knihy pouštět.

Co se maleb týče, jsou neskutečně povedené. Některé jsou jednodušší, s prostými detaily, zatímco jiné jsou detaily naprosto přeplněné. A jsou nádherné. Autorku po dočtení Srdcerváčů musím obdivovat, protože jak se ukazuje, neumí jen skvěle psát, ale i kreslit. A dohromady? To je snad ta nejlepší kombinace!

Srdcerváče určitě doporučím každému - ať už těm, kteří milují grafické romány, nebo těm, kteří s nimi teprve začínají. Je to nenáročné a tak návykové čtení, že okamžitě po dočtení začnete prohlížet stránky nakladatele a hledat, kdy vydávají další díl. (Ale stydět se nemusíte, sama jsem to udělala). Nicméně, tenhle opravdu povedený skvost ráda doporučím všem. Takže pokud můžete, určitě se do Srdcerváčů pusťte!

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.


Srdcerváči. Kniha 1 Srdcerváči. Kniha 1 Alice Oseman

Grafický román o životě, lásce, a o všem, co se stane mezi tím. Charlie je nervák, přiznaný gay a přemýšlivý kluk, někdy možná až moc. Nick je zase veselý, měkkosrdcatý hráč ragby. Tihle dva se potkají na stejné škole a okamžitě ... více


Komentáře (3)

Přidat komentář

Hipi
26.09.2019

Krásná recenze, díky. :)

MilenneWaver
12.09.2019

Stačilo by si projít jen pár mých dalších recenzí, aby bylo vidět, že recenze pro nakladatelství nepíšu jen proto, abych si s ním udržela dobré vztahy. Píšu je upřímně, vždy vyčtu knize, co se mi líbilo, stejně jako to, co ne. A často se do knih, které se mi nelíbí, docela dost pustím, i když by to mohlo být přes čáru. Jen, to není případ zrovna Srdcerváčů.

Upřímně ani nevím, co bych měla vyčíst knize, která se mi v každém ohledu líbila. A nejsem zdaleka jediná. Ano, u některých jsem například viděla, že měli problém s tím, že jsou ilustrace černobílé a ne barevné, což je tu zmíněné, takže bych řekla, že ani objektivita této recenzi nechybí.

Nicméně, děkuji za ohlas, i za to s těmi čárkami. Hned to opravím!


JulianaH.
10.09.2019

To knížka opravdu nemá vůbec žádné zápory? Chápu, že když recenze vzniká na objednávku nakladatelství, musí být převážně kladná, ale i tak by to chtělo trochu objektivity, ne jen chválu. Takhle to nepůsobí hodnověrně.

A příště pozor na čárky. (Například tady je nadbytečná: A proč ne, ve školní lavici?)