Někde tady řádí vrah

recenze

Obřad (2023) 4 z 5 / rozaaalie_
Obřad

Obřad je krimi thriller z typicky španělského prostředí, který se kromě klasické detektivní zápletky zabývá také otázkami jako etnický původ, rasismus, násilí a moc.

TAK TROCHU JINÁ DETEKTIVKA
Musím se přiznat, že se španělskými názvy míst a jmen postav jsem měla ze začátku trošku problém, ale docela rychle jsem si zvykla. Co se týče textu, kratší délka kapitol mě zarazila, ale po chvíli čtení mě dokázala přesvědčit o tom, že zároveň skvěle navozuje jinak místy chybějící napětí. Po několika stránkách jsem však narazila na jeden velmi zásadním problém. A tím byla (opět) samotná hrdinka. Avšak samotný příběh? Z toho mě mrazilo po zádech ještě několik dní

OTRAVNÁ HRDINKA ČÍSLO UŽ JSEM TO PŘESTALA POČÍTAT.
Inspektorka Elena Blanco je svérázná žena s mírnými sklony k alkoholismu a skrytou traumatizující minulostí jak jinak. Ani tady se bohužel autoři (nenechte se zmást jménem na obálce, jedná se o pseudonym, knihu napsali 3 muži) nevyhnuli občasným klišé. Vzhledem k tomu, že jsem před nedávnem četla krimi „Mizející dívky“ od Lisy Reganové, nemohu se vyhnout srovnání v obou případech lehce otravných protagonistek s detektivním odznakem. Myslela jsem, že s nikým horším než Josii Quinnovou se už nesetkám, ale pak přišla Elena a posunula laťku zase o stupeň výš. Bohužel ne v příliš dobrém slova smyslu.

Hlavní hrdinky na detektivní pozici totiž ve většině případů trpí přehnanými touhami vyrovnat se po pracovní stránce svým mužským protějškům. A tím se pro mě dost často stávají nesnesitelnými, jelikož jsou všechny s ohledem na osobnost jak přes kopírák. Silné, nezávislé, svérázné, drzé, ale za mě prostě jen charakterově ploché a otravné ženské, posedlé syndromem „nejsem jako ostatní holky“. Prostě tragédie. Co se týče vedlejších postav, jde na knize určitě znát, že se jedná o první díl série, jelikož jsme se toho o nich nic moc nedozvěděli.

ČTENÍ PRO SILNĚJŠÍ POVAHY
Obřad bych nenazvala klasickým thrillerem ani detektivkou, ale spíš takovým krimi hybridem. Autorův styl psaní je na krátké kapitoly občas příliš popisný a strohý. Krátké a úderné věty nemusí být na škodu, ale v tomto případě mě to místy až obtěžovalo. Také velká spousta dialogů ve mně zanechala dojem, jako bych četla divadelní hru než román, ale tahle výtka je spíš individuální připomínkou než plnohodnotnou kritikou.

Co se týče samotného příběhu, ten určitě dodal všechny plusové body potřebné k tomu, abych knihu nakonec ohodnotila spíše pozitivně. I přesto, že se jedná o slow-burn, a atmosféra se tak na začátku docela vlekla, mě zajímavá zápletka přesvědčila o tom, že knihu stojí za to přečíst. Příběh však určitě nedoporučuju slabším povahám, jelikož je v popisných pasážích týkajících se vražd opravdu Detailní. Osobně mi to přišlo jako fascinující čtení, ač se to občas mohlo zdát morbidní. Jedinečnost nakonec přeji jen dokázala vykompenzovat tu chvilkama drhnoucí atmosféru, chybějící napětí a taky lehce otravnou náturu Eleny Blanco.

Závěrečné hodnocení: 4/5
Knihu jsem obdržela v rámci spolupráce s Albatros Media.
instagram: @rozaaalie_


Obřad Obřad Carmen Mola

Temperamentní policistka na stopě mrazivých rituálních vražd. Temná rituální vražda po sedmi letech opět otřásla celým Madridem. Obětí trýznivého zločinu se stala další mladá žena, která měla těsně před svatbou. Tehdejší pacha... více


Komentáře (0)

Přidat komentář