Nejedná se o vědeckou publikaci

recenze

Falešný poplach (2021) odpad! / filip7305
Falešný poplach

Každá mince má dvě strany a pro nás Evropany, na které dopadá "zelená krize" nejvíce je pochopitelně jednoduché věřit ucelené knižní publikaci plné grafů a statistik, která de facto vyvrací to, k čemu směřujeme, a tvrdí, že opatření, která mohou snižovat náš komfort jsou zcela zbytečná.

Je důležité si uvědomit, že autor Bjorn Lomborg není klimatický vědec, klimatolog nebo meteorolog, ale politolog. Lomborg nikdy nepublikoval recenzovaný výzkum o politice životního prostředí nebo klimatu. Spíše znevažuje klimatické změny jako takové, a jeho propracované, byť nesprávné výklady jsou zaměřené na laické publikum, které velmi pozitivně knihu přijímá. Pokud si o autorovi něco zjistíte, tak se dočtete, že přijímal supí finanční prostředky od organizací, které po desetiletí dezinformovaly o životním prostředí. Pokud chcete analýzu a komentář založenou na skutečných faktech, přečtěte si New Climate War od Dr. Michaela E Manna.

Lomborg si vybírá statistiky, které podporují jeho mínění, zatímco vynechává ty, které ne. Například na straně 158 uvádí: „Celosvětově zaplatili daňoví poplatníci v roce 2020 na subvencování neefektivní solární a větrné energetiky 141 miliard dolarů.“ cituje zprávu Mezinárodní energetické agentury z roku 2018. Rozhodl se však ignorovat ze stejné zprávy: „Odhadujeme, že uměle nízké ceny fosilních paliv pro koncové uživatele po celém světě zahrnovaly dotace v celkové výši něco málo přes 300 miliard dolarů v roce 2017.“

Kniha je nebezpečně zavádějící a je formulována tak, aby posílila pozici těch, kteří jsou proti klimatickým opatřením politice, bohatství nebo tvrdohlavosti. Tato kniha nebude nikoho inteligentně informovat o celém obrazu změny klimatu. Řeší jen několik největších dopadů změny klimatu, jako je zvýšení hladiny moří a zvyšování teplot. Autor pak uvádí, že první výzva bude splněna zjednodušujícím řešením, jako je budování hrází. Naprosto se mu nedaří ponořit se do masivních ekologických katastrof, které budou způsobeny změnou klimatu. Ztratí se desítky tisíc kilometrů korálových útesů, kde žije vysoké procento oceánského života. Nebo jak je to se ztrátou ústí řek, když hladina moří stoupá, kde hnízdí, množí se a dospívá obrovské množství druhů? Budou hráze vybudovány přes desítky tisíc mil neobydlených břehů, aby chránily tamní ústí řek? To je jen malá ukázka.

Autor sice nepopírá, že změna klimatu přichází a probíhá, ale snaží se, abychom chápali jako další z těch problémů, kterým se přizpůsobíme, aby život mohl normálně pokračovat. Na podporu svého postoje používá působivé statistiky, dokonce obhajuje, že lidé velmi pravděpodobně přijdou s technickým řešením problému, jako je nalezení způsobu, jak ochladit planetu nebo oceány.

Tato kniha není seriózní studií klimatických změn. Je to rekvizita pro ty, kteří popírají změnu klimatu. Neinformovaný čtenář může dočíst tuto knihu a pak se považovat za odborníka na toto téma, sám jich tu v komentářích pár vidím. Po přečtení knihy se automaticky nabízí postoj: "Změna klimatu není žádný velký problém, a pokud k ní dojde, což se pravděpodobně nestane, vlády a vědci se o ni postarají." Z tohoto důvodu ji považuji za nebezpečně zavádějící knihu.

Dílo je neobjektivní, a i když jsou v něm citovány dokumenty, autorův vlastní názor ohýbá pravdu. Doporučuji si přečíst vyjádření laureáta Nobelovy ceny J. E. Stiglitze k Lomborgově knize, ve zkr.: "In the case of this book, though, I felt compelled to forgo this policy. Written with an aim to convert anyone worried about the dangers of climate change, Lomborg’s work would be downright dangerous were it to succeed in persuading anyone that there was merit in its arguments. This book proves the aphorism that a little knowledge is dangerous. It’s nominally about air pollution. It’s really about mind pollution."

Recenze je shrnutím, které by mělo ostatní donutit minimálně k zamyšlení. Klimatické změny jsou velmi komplexní téma a já nejsem kompetentní vyvracet cokoli z knihy stejně tak, jako autor není plně kompetentní k vytváření závěrů v knize o 200 stranách bez jakékoli diskuse o klimatické historii Země. Nacházíme se ve věku dezinformací a je potřeba si uvědomit, že zájem o to, aby kniha byla uvěřitelná mají miliardové korporace. Buďte kritičtí ke VŠEM informacím, které konzumujete.


Falešný poplach Falešný poplach Bjørn Lomborg

Dost už bylo paniky kolem hurikánů, požárů a mizejících ledovců, říká dánský autor Bjørn Lomborg ve své poslední knize Falešný poplach. Média, aktivisté i politici se shodují na tomtéž alarmujícím poselství, totiž že změna klimatu... více


Komentáře (1)

Přidat komentář

Marcela23
27.08.2022

Děkuji za komentář a doporučení jiné knihy, která pomůže lepšímu vhledu do tématu. Měla jsem v úmyslu knihu číst, ale nadšené komentáře z haterů všech, co na problém poukazují, mě nějak odradil. Chtěla jsem být otevřená hlava, ale proč číst jen dalšího mírně poučeného interpreta tématu.